ÚvodBlogPojištění operativního leasingu podražuje. Proč?

Pojištění operativního leasingu podražuje. Proč?

15. února 2018 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | INSIA lidé a trendy

Pojištění operativního leasingu podražuje. Proč?

Obliba operativního leasingu v posledních letech prudce vzrostla. Stále více firem i lidí si auta nekupuje, ale na určitou dobu jen pronajímá. Pro pojišťovny se však z operativního leasingu stal ztrátový byznys: na opravy pronajatých aut vydávají víc, než kolik vyberou na pojistném. Jeho cena proto začíná stoupat. Proč tomu tak je?

Auta na leasing jsou podle asociace zhruba dvaapůlkrát rizikovější než vozy v osobním vlastnictví. Zatímco z tisíce takových aut hlásí ročně nějakou škodu v průměru 27 vozů, u automobilů na leasing je to 70.

Důvodů je několik. K pronajatým autům se řidiči chovají hůř než k vlastním. Leasingové společnosti v minulých letech také díky své silné vyjednávací pozici tlačily ceny pojištění dolů, upozorňuje Ivan Špirakus z makléřské společnosti Insia, která se zabývá sjednáváním pojištění. "A ještě si pak od pojišťoven nechaly zaplatit i sebemenší škrábnutí, aby mohly auta po skončení pronájmu dobře prodat. Situace se zhoršovala tím, jak se operativní leasing stále víc rozšiřoval," říká Špirakus.

Další důvody, proč se ceny operativního leasingu budou zdražovat a také vysvětlení situace odborníků naleznete v článku serveru Hospodářských novin zde.


Zdroj: ihned.cz 

ihned_logo

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn