ÚvodBlogSlovníček

Slovníček

Navigace: A, D, L, P, S, V

 

ALL risk

Je pojištění proti všem rizikům. Používá se zejména u havarijního pojištění či pojištění zásilek, ale stále častěji i u majetkového pojištění. Je založeno na principu, že pojištěním je kryta každá věcná (hmotná) škoda, která není ve smlouvě vyloučena.

Asistenční služba pro motorová vozidla

Jedná se o služby zajišťující komplexní pomoc klientům, kteří se dostanou do nesnází během cestování v ČR nebo zahraničí (např. oprava motorového vozidla, obstarání právních služeb, zajištění ubytování posádky).

Denní odškodné

Složka úrazového pojištění. U tohoto krytí je pojištěnému v případě úrazu, jehož léčení si vyžádá delší dobu, než se sjednána v pojistné smlouvě (zpravidla 14, 21 či 28 dnů), vyplácena sjednaná fixní částka za každý den léčení.

DSTI

Ukazatel DSTI (Debt Service To Income) vyjadřuje procentní podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu zájemce o hypotéku. Je jedním z parametrů, jimiž banky hodnotí úvěruschopnost žadatele.

DTI

Co znamená zkratka DTI (z anglického výrazu Debt To Income)? Označuje poměr mezi výší úvěru a vašeho čistého ročního příjmu. Podle tohoto parametru vám banka nesmí dát hypotéku, která by přesahovala 8,5násobek toho, co si každý rok vyděláte.

D&O

Zkratka D&O z anglického "Directors and officers liability Insurance" je obecně užívaný termín pro pojištění odpovědnosti za škodu členů statutárních orgánů společností, které se nazývá i pojištění představenstva nebo manažerské pojištění.

LTV

LTV je zkratka anglického pojmu "Loan To Value" a označuje poměr mezi výší úvěru a hodnotou zajištěné nemovitosti. To znamená, že když je LTV úvěru 90 %, tak vám banka půjčí až 90 % z ceny nemovitosti. Pokud by byla cena nemovitosti 2 000 000 korun a LTV 90 %, dostanete úvěr až do výše 1 800 000 korun.

Podpojištění

K podpojištění dochází, když je pojistná částka v době pojistné události nižší než pojistná hodnota pojištěného majetku. K podpojištění může dojít i v průběhu času, například když pojistíte nemovitost a její hodnota během následujících let stoupne. Proto je důležité čas od času pojištění zkontrolovat, a v případě nutnosti aktualizovat.

Pojistná částka

Pojistná částka je nejvyšší finanční částka, která může být vyplacena, když dojde k pojistné události. Je to horní hranice plnění, která musí odpovídat hodnotě předmětu pojištění. Pojistná částka je sjednána při uzavírání pojistné smlouvy a je ve smlouvě uvedena.

Pojištění odpovědnosti

Pojistka na blbost je lidové označení pro pojištění odpovědnosti, která vás ochrání v případech, kdy někomu neúmyslně způsobíte škodu na zdraví nebo majetku. Speciální pojištění odpovědnosti vás dokáže ochránit i před škodami, které způsobíme zaměstnavateli.

Promlčecí lhůta

Promlčecí lhůta z úrazového pojištění činí 3 roky a z pojištění nemoci 10 let. Lhůta začíná běžet 1 rok po pojistné události.

Spoluúčast

Spoluúčast je součástí většiny pojistných produktů. Jedná se o finanční částku, kterou se pojištěný podílí na pojistné události. To znamená, že pokud dojde ke škodě, tak pojištěný dostane od pojišťovny o smluvenou částku menší pojistné plnění.

Vinkulace

Vinkulace pojistky znamená, že je pojistní plnění převedeno na třetí osobu. V případě, že se něco stane s pojištěnou věcí nebo osobou, dostane peníze od pojišťovny ten, na koho je vinkulace napsána (například banka). Vinkulace je například u životního pojištění, hypotečního úvěru a havarijního pojištění.

 

INSIA tipy na závěr

Platba pojistného u životního pojištění

Pojistné u životního pojištění se musí platit až do posledního dne výpovědní lhůty, zániku pojištění, tedy zpravidla ještě následující 2 měsíce od odeslání výpovědi. Kromě platby pojistného mohou některé pojišťovny vyžadovat i poplatek za předčasné ukončení smlouvy.

Mimořádná splátka u hypotéky

Věděli jste, že máte možnost každých 12 měsíců splatit až 25 % hypotečního úvěru bez poplatku? Tento nárok máte přímo ze zákona!

Náraz do svodidel

Když narazíte vozidlem do svodidel, tak byste neměli v žádném případě odjíždět od nehody. Nárazem do svodidel totiž způsobíte škodu třetí osobě, a tu je nutné vždy ohlásit Policii ČR. Jinak riskujete pokutu.

Ručení za hypotéku nemovitostí

Vždy zkontrolujte v katastru nemovitostí nemovitost určenou k zajištění hypotečního úvěru. Nevázne na ni jiná zástava? Jedná se objekt určený k bydlení? Není zatížená věcným břemenem?