ÚvodBlogZnáte možnosti, které mohou efektivně snížit daňový základ daně z příjmu?

Znáte možnosti, které mohou efektivně snížit daňový základ daně z příjmu?

18. března 2024 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | Aktuality

Znáte možnosti, které mohou efektivně snížit daňový základ daně z příjmu?

Termín přiznání k dani z příjmu se blíži. Víte, co vše můžete zahrnout do daňového přiznání a ušetřit tak na platbě daně snížením daňového základu? A jaké jsou termíny a způsoby pro podání? Přinášíme vám stručné shrnutí.





Klienti od institucí automaticky obdrželi potvrzení o zaplacených částkách na daňově zvýhodněných produktech. Jedná se o životní pojištění, doplňkové penzijní spoření a starší penzijní připojištění. U všech těchto nástrojů umožňujících individuální finanční zabezpečení do budoucna a podporovaných státem lze ušetřit na daních.

Pravidla pro daňové zvýhodnění 

Životní pojištění

Podle platného zákona lze odečíst od základu daně částku pojistného na soukromé životní pojištění v případě, je-li plátce pojistného současně pojištěnou osobou a je-li smlouva uzavřena minimálně na pět let s výplatou pojistného plnění nejdříve v 60 letech věku klienta.

V případě, že daňovou úlevu uplatňuje sám poplatník (bez příspěvků zaměstnavatele), a současně je v jeho pojistné smlouvě pevně sjednaná pojistná částka pro případ dožití (tato podmínka se tedy netýká investičního životního pojištění), musí pojistná smlouva kromě výše uvedených bodů splnit ještě další podmínku:

  • u pojistných smluv na pojistnou dobu 5 až 15 let včetně musí být sjednaná pojistná částka pro případ dožití minimálně 40 000 korun;
  • u pojistných smluv na pojistnou dobu nad 15 let musí být sjednaná pojistná částka pro případ dožití minimálně 70 000 korun.

Maximální částka takto uplatnitelného souhrnného odpočtu za rok 2023 je naposledy 24.000 korun.

Doplňkové penzijní spoření (DPS) a Penzijní připojištění (PP)

Maximální částka daňového odpočtu za rok 2023 je 24.000 korun, přičemž uplatnit si lze pouze příspěvky přesahující 1 000 Kč měsíčně. Z toho vyplývá, že daňově optimální příspěvek činil v roce 2023 3 000 korun měsíčně, tedy celkem 36 000 korun.

Od roku 2024 se mění jak max. částky, tak pravidla pro uplatnění slec, nezapoňte tedy sledovat aktuální i v dalším roce.

Lhůty pro podání daňového přiznánípodání přiznání

Standardní termín pro podání papírového daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2023 připadá na úterý 2. dubna 2024. 

Podáte-li daňové přiznání elektronicky, je lhůta pro podání přiznání 
4 měsíce po uplynutí zdaňovacího období. V případě zdaňovacího období, kterým je kalendářní rok, je tato lhůta do 1. 5. následujícího kalendářního roku

Jestliže za vás podává daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob daňový poradce nebo advokát, platí lhůta 6 měsíců po uplynutí zdaňovacího období. V případě zdaňovacího období, kterým je kalendářní rok, je tato lhůta do 1. 7. následujícího kalendářního roku.

Zaměstnanec nebo OSVČ

Pokud jste zaměstnancem a nemáte jiné příjmy než ze zaměstnaneckého poměru, je pro vás přiznání daní jednoduché, může ho za vás podat váš zaměstnavatel.

Daňové přiznání nemusíte podávat v případě, že máte pouze příjmy ze zaměstnání od jednoho zaměstnavatele nebo od více zaměstnavatelů postupně, a to za předpokladu, že u všech těchto zaměstnavatelů podepíšete formulář „Prohlášení“. V takovém případě provede na základě vaší žádosti roční zúčtování záloh a daňového zvýhodněníza příslušné zdaňovací období zaměstnavatel.

Pokud ale máte další příjmy jiné než ze zaměstnání nebo jste OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), musíte podat daňové přiznání sami.

Kde podat daňové přiznání

Daňové přiznání se podává u finančního úřadu, ke kterému jste místně příslušný, tj. v místě vašeho trvalého pobytu

Jakou formou podat přiznání k dani z příjmu

K vyplnění daňového přiznání můžete využít elektronický formulář dostupný na Daňovém portálu Finanční správy ČR. V yplněný formulář můžete odeslat přímo prostřednictvím portálu, datovou schránkou, nebo ho můžete vytisknout a na finanční úřad jej donést nebo zaslat. 

Daňové přiznání

Formuláře v papírové formě jsou k dispozici i na všech územních pracovištích finančních úřadů.

K daňovému přiznání k dani z příjmů musíte připojit povinné přílohy/doklady prokazující některé vámi tvrzené skutečnosti.






Potřebujete poradit jak nejlépe nastavit životní popjištění a jaké vybrat penzijní připojištění? 
Kontaktujte nás, profesionálové INSIA vám rádi pomohou.

 

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

 

https://www.opojisteni.cz/spektrum/tiskove-zpravy/klienti-uniqa-usetri-na-danich-ze-zivotniho-pojisteni-a-z-penzijniho-sporeni/c:26500/

https://www.financnisprava.cz/cs/dane/placeni-dani/jak-spravne-zaplatit-dan/2024

https://portal.gov.cz/rozcestniky/dan-z-prijmu-fyzickych-osob-RZC-100

Image by Freepik

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn