ÚvodBlogHrozba kyberútoků na podnikatele a firmy roste! Co můžete udělat, abyste zmírnili případné škody?

Hrozba kyberútoků na podnikatele a firmy roste! Co můžete udělat, abyste zmírnili případné škody?

4. března 2022 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění firem

Hrozba kyberútoků na podnikatele a firmy roste! Co můžete udělat, abyste zmírnili případné škody?

Válečný konflikt na Ukrajině uvrhl svět do nejistoty. Ale nebojuje se jen na bojišti. Kvůli válce rekordně vzrostl i počet kybernetických útoků, a to napříč celým světem. Je proto ještě důležitější, než kdy jindy, aby se hlavně firmy a podnikatelé proti tomuto nebezpečí chránili. Pojďme se podívat na to, jak zmírnit dopady kybernetických útoků!

Nejvyšší pohotovost

Firmy a podnikatelé vždy podceňovali kybernetická nebezpečí, která jim hrozila. Ale zrovna v těchto časech se jim to může krutě nevyplatit. Napadení přijde většinou z čista jasna. Navíc jsou útoky kyberzločinců každým dnem rafinovanější.

Asi vám neunikla zpráva o tom, že hackerské uskupení Anonymous vyhlásili Rusku kybernetickou válku a vyřazují jeden cíl za druhým. Jenže kybernetické útoky neprobíhají jen v Rusku a Ukrajině. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) již o víkendu varoval, že terčem kybernetických výpadů mohou být také české cíle. 

Kyberútoky směřované na podnikatele a firmy můžou mít přitom až likvidační následky. Až čtvrtina společností v Česku zažila za poslední roky kybernetický útok. Nejde přitom jen o hackery. Data může ukrást i některý ze zaměstnanců, a to z různých důvodů. Může jít o nespokojenost v práci, škodolibost nebo vyhlídku, že ukradená data zpeněží.

Kybertútokům lze částečně předcházet

Částečně lze předcházet kyberútokům tak, že se ve firmě nastaví bezpečnostní opatření a netolerují se interní podvody a přestupky.

Nejlepší je, když se podnikatel nebo firma pojistí...

V současné době je skvělým řešením pojištění kybernetických nebezpečí, spojené i s odpovědností za data podnikatelů.

Nejčastěji podnikatelé řeší v souvislosti s kyberkriminalitou únik dat a informací, poškozená data, chyba softwaru, napadení virem, porušení bezpečnosti, porušení smlouvy nebo ztrátu důvěry, poškození dobrého jména, finanční stabilitu a právní odpovědnost.

Co kryje pojištění kybernetických nebezpečí pro podnikatele?

  • neoprávněné nakládání s údaji
  • porušení autorských práv
  • přenos virů
  • vydírání prostřednictvím sítě
  • ztráty obchodních výnosů způsobené nefunkčností počítačové sítě
  • obnovu dat v důsledku napadení virem či hackerem
  • odepření přístupu k datům, zpřístupnění dat zaměstnancem
  • povinnosti vůči dozorovým orgánům

Chcete mít jistotu, že budete mít to nejlepší pojištění kybernetických rizik pro vaši firmu? Kontaktujte nás, naši specialisté ze sítě INSIA vám rádi pomohou!

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn