ÚvodBlogHypotéky opět zdražují! Jaké možnosti mají lidé, kteří na úvěr nedosáhnou?

Hypotéky opět zdražují! Jaké možnosti mají lidé, kteří na úvěr nedosáhnou?

29. října 2021 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění občanů

Hypotéky opět zdražují! Jaké možnosti mají lidé, kteří na úvěr nedosáhnou?

Nacházíme se v době, kdy prakticky všechno zdražuje. Energie, materiály, potraviny, zkrátka vše, co vás napadne. Zdražování se samozřejmě nevyhýbá ani hypotečnímu trhu, protože rostoucí cena zdrojů tlačí úrokové sazby nahoru. Klidnější mohou být lidé, kteří při sjednávání hypotéky zvolili delší fixaci. Jenže co ti ostatní. Jaké mají možnosti?

Zdražování ještě zdaleka není u konce

Období levných hypoték končí, sazby se dostávají do úrovně mezi třemi až čtyřmi procenty. Navíc se odborníci domnívají, že zdražování nemusí být konec, protože inflace letí nahoru. Je pravděpodobné, že v dalších měsících budou sazby nadále růst. 

Pořízení hypotéky tak může být v dnešní době velký hazard. Především pak pro lidi, kteří si ji pořídí takzvaně "na krev". To znamená, že jsou závislí na jedné dobře placené práci a každý měsíc se modlí, aby nedostali výpověď, protože podobně placenou práci jen tak neseženou.

Méně volných bytů, zpřísnění podmínek pro získání hypotéky

Navíc se předpokládá, že volných bytů bude ještě méně, než dosud. A aby toho nebylo málo, dá se očekávat, že ČNB bude chtít stlačit maximální půjčku na bydlení na 80 procent. To znamená, že žadatelům už nebude stačit desetina našetřených peněz, ale budou potřebovat složit 20 procent. Což dělá u čtyřmiliónového úvěru 800 000 Kč!

Řešení? Jít do levnějšího nebo nájemního bydlení

Spolu s rostoucími sazbami a cenami nemovitostí přibývá lidí, kteří na hypotéku nedosáhnou. To znamená, že jim banka odmítá úvěr poskytnout. Tito lidé se tak budou muset porozhlédnout po levnější nemovitosti, na kterou jim budou jejich příjmy stačit, nebo se rozhodnout například pro nájemní bydlení.

Pomůžeme vám sjednat nejvýhodnější hypotéku

Pokud uvažujete o hypotéce, určitě se na nás neváhejte obrátit. I navzdory zdražování vám v této nelehké době pomůžeme sehnat nejvýhodnější úvěr na trhu. Zajímá vás něco dalšího? Kontaktujte nás, makléři ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM


Zdroj: denik.cz, ceskenoviny.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn