ÚvodBlogIvan Špirakus pro Hospodářské noviny k vývoji cen POV

Ivan Špirakus pro Hospodářské noviny k vývoji cen POV

5. února 2018 | Rubriky: Blog | INSIA lidé a trendy

Ivan Špirakus pro Hospodářské noviny k vývoji cen POV

Cena povinného ručení dosáhla svého dna, pojišťovny prý tratí už nejen na rizikových řidičích. Odborníci očekávají zdražení povinného ručení. Pojištění v Česku je vzhledem k růstu vyplácených škod na vozidlech a na zdraví nepřiměřeně levné.

Průměrná cena povinného ručení od roku 2010 klesla o 24 procent, zatímco průměrná vyplácená škoda podle České kanceláře pojistitelů (ČKP) vzrostla o 47 procent. Cena může klesat dál, ale jen na úkor prohlubování ztrát pojišťoven, uvádí ve středu zveřejněná analýza této profesní organizace pojišťoven, které povinné ručení prodávají. Ztrátovost se podle ní rychle zhoršuje.

Podle Jana Matouška, výkonného ředitele ČKP je tento vývoj neudržitelný. "Nůžky mezi cenou a náklady se stále víc rozevírají a pojišťovny se teď musí víc než kdy jindy soustředit na správné nastavení hodnocení rizika," řekl Matoušek.

A co na to Ivan Špirakus?

Podle Ivana Špirakuse ze společnosti Insia se už pokles cen povinného ručení zastavil. "Počet pojištěných vozidel loni stoupl meziročně o 3,1 procenta a předepsané pojistné na povinné ručení o 4,2 procenta. Nárůst cen ale nedosahuje ani poloviny hodnoty loňské inflace 2,5 procenta. Aby povinné ručení nebylo ztrátové, měla by průměrná cena růst rychleji než inflace," říká Špirakus. Klíčové ke změně trendu podle něj bude, jak změní svou cenovou politiku velké pojišťovny vůči významným leasingovým společnostem a velkým dopravcům, kteří se na ztrátách podílejí největší měrou.

Celý článek

 

Zdroj: Hospodářské noviny

ihned_logo

 

Dávid Sebö
Marketingový specialista
email: Z8IsUWi_Xhm%C7dk48km5_

 

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn