ÚvodBlogJste dostatečně pojištěni pro případ způsobení škody?

Jste dostatečně pojištěni pro případ způsobení škody?

12. července 2018 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | INSIA lidé a trendy

Jste dostatečně pojištěni pro případ způsobení škody?

Představte si situace, kdy vytopíte sousedovi byt, nebo Vaše dítě v obchodě shodí nepozorností regál s drahým zbožím. Tyto, i mnoho dalších situací kryje pojištění odpovědnosti. Víte, na jakou částku byste se měli pojistit? A co vše dokáže pojištění odpovědnosti krýt?

 



Pojištění odpovědnosti by měl mít každý
, protože chvilka nepozornosti Vám může změnit celý život. Čím majetnější člověk je, tím vyšší by měl být i limit pojistného plnění. Ale jak zjistit, jaká pojistná částka je ideální?

Z průzkumů České asociace pojišťoven, dále jen „ČAP“, vyšlo najevo, že ani po čtyřech letech od účinnosti nového občanského zákoníku, který upravil částky pro tento druh pojištění, si lidé nesjednávají dostatečně vysoké limity pojištění. Dle ČAP tak nedostatečně pojištění klienti musí tyto škody hradit ze svého.

Pojištění odpovědnosti občanů je důležité, jak v případě provozu vozidla, tak i při běžných aktivitách, jakými jsou např. jízda na kole, kolečkových bruslích, lyžování atd. Zapomínat bychom neměli ani na možné škody způsobené zvířetem. Každý člověk může někomu jinému nechtěně způsobit škodu enormního rozsahu, v řádech desítek milionů Kč a měl by na tuto situaci být předem dobře připraven

Česká republika by se měla v tomto ohledu časem srovnat s běžnou praxí v okolních zemích, kde výše limitů koresponduje s výší limitů v rámci povinného ručení. Ty se pohybují na úrovni 1 200 000 € (přes 30 milionů Kč, Pozn. red.) a dostačují pro odškodnění v případě majetkových škod i škod na zdraví,“ dodává Lucie Žulavská, specialistka na neživotní pojištění České asociace pojišťoven.

Nabídka pojišťoven se v tomto ohledu výrazně rozšířila a možnosti klientů pořídit si produkt s výrazně vyššími limity odškodnění u škod na zdraví v řádu desítek milionů Kč je znatelně pestřejší, než tomu bylo před dvěma lety. Nicméně na straně poptávky klientů je posun vnímání velmi pozvolný a produkty s vyššími limity jsou u pojištění obecné odpovědnosti využívány pouze velmi částečně,“ doplňuje Petr Jedlička, hlavní analytik České asociace pojišťoven.

V životě se může přihodit cokoliv a nikdo nemá jistotu, že nešťastnou náhodou nezpůsobí škodu někomu dalšímu. Způsobená škoda může mít nedozírné následky, a proto je ve Vašem zájmu, abyste měli pojištění odpovědnosti správně nastavené.


Jste na takovou situaci připraveni? Nebo stále nevíte, na jaký limit se pojistit?

KONTAKTUJTE NÁS

Zdroj: ČAP
ČAPlogo

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn