ÚvodBlogMáte stavební firmu? Nezapomeňte na...

Máte stavební firmu? Nezapomeňte na...

29. srpna 2019 | Rubriky: Blog | Pojištění firem

Máte stavební firmu? Nezapomeňte na...

V dnešní době vnímají lidé výstavbu obecně spíše jako nutné zlo. Není se čemu divit. Přináší nejrůznější omezení, komplikace a v neposlední řadě hluk. Všichni si však uvědomujeme, že nové stavby, byty, infrastruktury, rekonstrukce památkově chráněných objektů, opravy dopravních cest a mnoho dalších stavebních činností prostě potřebujeme.

Ohrožení staveb i jejich průběhu

Dnešní doba nutí firmy k výstavbě ekologických a nízkoenergetických staveb, a to technologiemi, které zkracují dobu výstavby na minimum.

Ať už stavíme kdekoliv a jakýkoliv typ konstrukce (zděná, betonová, železobetonové panely nebo v dnešní době oblíbená dřevostavba) - vždy musíme počítat s tím, že průběh výstavby, ale i dílo samotné, může narušit jak živelní nebezpečí, tak i škody vzniklé na majetku a újmy na zdraví třetích osob.

Jelikož se ne vždy staví na tzv. zelené louce, může stavební pozemek i okolní terén přinášet jisté problémy, a proto je třeba stavbu chránit stavebně montážním pojištěním.

S pojištěním budete stavět klidněji

Toto pojištění můžeme sjednat jak pro jednotlivé stavby - díla, tak i rámcovou pojistnou smlouvou pro všechna prováděná díla v období jednoho roku. Pojištěni jsou objednatel stavby, zhotovitel a všichni subdodavatelé a dílo je chráněno proti všem nebezpečím při zohlednění výluk. V rámci tohoto pojištění lze připojistit zařízení a vybavení staveniště, stavební stroje, stávající okolní majetek a další.

Na co si dát ve smlouvě pozor

Nedílnou součástí pojistné smlouvy by mělo být i rozšířené krytí garančního období 1 – 2 roky po ukončení stavby, kdy se mohou projevit škody, jejichž příčina nastala již během stavby. Neměly by být opomenuty ani odpovědnostní složky, jako křížová odpovědnost, mezi jednotlivými dodavateli na stavbě, ale především škody a újmy třetích osob.

Při stavbě větších komerčních center doporučujeme využít možnost pojištění ALOP – ušlého zisku investora. Vše se odvíjí od výše kontraktu na stavbu a požadavků dle zpracovaného projektu.

NEZAPOMEŇTE, že kompletní stavba není záležitost na několik dnů, týdnů, někdy dokonce ani měsíců, a proto si také zaslouží dostatečnou péči v podobě kvalitního stavebně montážního pojištění.

Živíte se výstavbou a chcete stavět v klidu? Naši profesionálové z makléřské sítě INSIA vám rádi poradí. Neváhejte nás kontaktovat.

KONTAKTUJTE NÁS

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn