ÚvodBlogNebezpečí, které v dnešní době číhá na každého podnikatele a firmu

Nebezpečí, které v dnešní době číhá na každého podnikatele a firmu

15. dubna 2021 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění firem

Nebezpečí, které číhá na každého podnikatele a firmu

Kybernetických útoků je čím dál více. A není se čemu divit, vždyť žijeme v době technologického pokroku a digitalizace. Spolu s digitalizací a rozmachem technologií ale nepřišlo jen to dobré. Ve vzniklém kyberprostoru na podnikatele a firmy číhá spoustu nebezpečí. Jak se proti nim bránit?


Firmy a podnikatelé podceňují kybernetická nebezpečí, která jim hrozí. Neuvědomují si, jak lehce mohou být napadeni. Útoky kyberzločinců jsou každým dnem rafinovanější.

Své o tom ví například i olomoucký magistrát, který se stal terčem masivního útoku hackerů. Jak se ukázalo, doposud neznámým útočníkům šlo o peníze. Útočníci překonali bezpečnostní opatření počítačového systému magistrátu a zašifrovali v něm data. Za odšifrování požadovali přes 2 miliony korun. Navíc byla způsobena obrovská škoda, protože došlo k totální paralýze úřadu, kde mimo jiné přestaly fungovat i pevné telefonní linky. Odstraňování následků si vyžádalo velké nasazení IT specialistů radnice i externích firem.

Kyberútoky směřované na podnikatele a firmy můžou mít až likvidační následky. Až čtvrtina společností v Česku zažila za poslední roky kybernetický útok. Nejde přitom jen o hackery. Data může ukrást i některý ze zaměstnanců, a to z různých důvodů. Může jít o nespokojenost v práci, škodolibost nebo vyhlídku, že ukradená data zpeněží.

Kybertútokům lze částečně předcházet

Částečně lze předcházet kyberútokům tak, že se ve firmě nastaví bezpečnostní opatření a netolerují se interní podvody a přestupky.

Nejlepší je, když se podnikatel nebo firma pojistí...

V současné době je skvělým řešením pojištění kybernetických nebezpečí, spojené i s odpovědností za data podnikatelů.

Nejčastěji podnikatelé řeší v souvislosti s kyberkriminalitou únik dat a informací, poškozená data, chyba softwaru, napadení virem, porušení bezpečnosti, porušení smlouvy nebo ztrátu důvěry, poškození dobrého jména, finanční stabilitu a právní odpovědnost.

Co kryje pojištění kybernetických nebezpečí pro podnikatele?

  • neoprávněné nakládání s údaji
  • porušení autorských práv
  • přenos virů
  • vydírání prostřednictvím sítě
  • ztráty obchodních výnosů způsobené nefunkčností počítačové sítě
  • obnovu dat v důsledku napadení virem či hackerem
  • odepření přístupu k datům, zpřístupnění dat zaměstnancem
  • povinnosti vůči dozorovým orgánům

Chcete mít jistotu, že budete mít to nejlepší pojištění kybernetických rizik pro vaši firmu? Kontaktujte nás, naši specialisté ze sítě INSIA vám rádi pomohou!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: idnes.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn