ÚvodBlogOchrana dětí je vždy až na prvním místě

Ochrana dětí je vždy až na prvním místě

1. června 2023 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění občanů

Ochrana dětí je vždy až na prvním místě

Zajistit nejen finanční ochranu pro naše děti je investicí do jejich budoucnosti. Pojištění poskytuje rodičům klid v duši a jistotu, že jejich nejvzácnější poklad je chráněn před nečekanými událostmi. Přinášíme vám pohled Ivany Brabcové, produktové specialistky na životní pojištění, na ochranu dětí v různých etapách jejich života. 

Základem je dobře pojištěný rodič

Nejlepší ochrana dětí vede přes jejich rodiče. Primárně by měl být dobře pojištěný právě rodič, a to zejména na rizika, která mohou mít největší dopad na finanční situaci rodiny (smrt, vážná nemoc, invalidita, trvalé následky úrazem, popřípadě výpadek příjmu při dlouhodobé pracovní neschopnosti).

Od miminka po školku

U mladších dětí, zpravidla od narození, je vhodné děti pojistit zejména pro případ velmi vážných onemocnění, invalidity (bezmocnosti), trvalých následků úrazu a hospitalizace, případně i sjednat ošetřovné pro případ, pokud by se o dítě měla starat osoba, které o dítě trvale pečuje.
 
"Denní odškodné pro dítě do tří let já osobně nedoporučuji, a to zejména s ohledem na to, že rodič své dítě v tak útlém věku dokáže ochránit. Jedině snad pokud by se stala dopravní nehoda, kde by dítě bylo účastníkem nehody a utrpělo by zranění. To se ale naštěstí moc nestává", říká Ivana Brabcová.
 

Školní děti a puberťáci

Pro starší děti, které už navštěvují školku nebo základní školu, většinou školská zařízení mají sjednáno úrazové pojištění. Není to ale povinnost škol a rodiče by se měli sami aktivně informovat u škol. Toto pojištění většinou pokrývá však jen ty případy, pokud by se úraz stal v době výuky.
 
"Školním dětem, nad rámec pojištění, které platí pro předchozí věkovou kategroii, doporučuji sjednat i pojištění denního odškodného pro případ úrazu. Obecně platí, že pojištění pro případ smrti úrazem nebo z obou příčin se z etických důvodů nesjednává, ale většinou bývá jako povinné riziko ve výši pojistné částky 10 až 50 000 Kč", upřesňuje Ivana Brabcová.
 

Děti a sport

Nutnost pojištění je třeba posuzovat také podle toho, jakým koníčkům se vaše dítě věnuje. V případě sportu je třeba rozlišovat, zda zvolený sport patří mezi "rizikové" a zda se mu váš potomek věnuje čistě amatérsky, registrovaně nebo profesionálně. 
 
Pokud vykonává rizikový sport, většinou nějaké bojové sporty, motorismus, kros apod., určitě by se měl rodič o pojištění pro své dítě zajímat. Pokud už ale dítě vykonává profi sport, může i takový sportovec mít pojištění přes svůj domovský klub. 
 

Mladí dospělí

"Pro osoby starší 18 let doporučuji sjednat klasicky pojištění jako pro dospělého. Čím dřív si pojištění uzavře, tím lépe. Mladí jsou vesměs zdraví a  pro pojišťovnu představují mírné riziko. Proto pojištění vyjde levněji, než kdyby bylo uzavřeno na stejná rizika o několik desítek let později", uzavírá téma pojištění dětí Ivana Brabcová.
 
U dospělých osob už je nabídka rozsahu pojištění širší, určitě by nemělo chybět riziko velmi vážných onemocnění, invalidity a trvalých následků úrazu/nemocí. Pokud se váš dospělý potomek věnuje aktivně sportu, pak se určitě hodí i denní odškodné. Pojištění hospitalizace je také vhodné, i když toto riziko se na trh uvedlo zejména v době, kdy jsme se ještě podíleli na poplatcích v nemocnici. Nicméně je levné a když už by se klient dostal do nemocnice, může si něj zaplatit třeba nadstandard.
 

Pojistit se dá jen na prázdniny

Pokud chcete pojistit své dítě třeba jen krátkodobě, například sjednat úrazové pojištění pouze na dobu prázdnin, dětského tábora, sporotvního soustředění, je to také možné.
 
Při sjednání jakéhokoliv pojištění dětí je rozhodně vhodné využít služeb zkušeného pojišťovacího profesionála, který vám vše vysvětlí, porovná nabídky pojišťoven a navrhne vám a vašim dětem to nejvýhodnější řešení podle vašich potřeb.

 

Chcete mít jistotu, že jou vaše děti dostatečně chráněny? Kontaktujte nás, naši specialisté ze sítě INSIA vám rádi pomohou!

VOLEJTE +420 226 289 914

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn