ÚvodBlogPlánujete předčasně splatit hypotéku? Může se vám to prodražit!

Plánujete předčasně splatit hypotéku? Může se vám to prodražit!

4. března 2023 | Rubriky: Blog | Hypotéky a úvěry | Aktuality

Plánujete předčasně splatit hypotéku? Může se vám to prodražit!  Pravidla pro předčasné splacení hyp

Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se pravděpodobně brzy změní! Pokud projde novela zákona o spotřebitelském úvěru, budou si moct banky účtovat nejen administrativní náklady v maximální výši pár tisíc korun, ale také část z úroku. Novelu už poslalo ministerstvo financí do připomínkového řízení. Co to pro lidi bude znamenat?

Nově by se při předčasném splacení platila i část z úroku

Úroková část, kterou bude muset klient zaplatit bance, se bude vypočítávat jako rozdíl mezi úrokem sjednaným do konce fixace a referenčním úrokem. Referenční úrok bude každý měsíc určovat Česká národní banka každý měsíc. Poplatek může být maximálně 2 % z úroku, což může být při hypotéce za několik milionů, dost peněz. 

Tato novela se dotkne především lidí, kteří plánují předčasně splatit hypotéku během doby fixace. Aktuálně by za předčasné splacení zaplatili bance jen administrativní poplatky, které často nepřesáhnou pár tisíc. Jenže v případě nové novely, by se jim předčasné splacení hypotéky mohlo opravdu prodražit.

Banky novelu vítají

Banky tvrdí, že novela je krokem k větší férovosti a jasně stanovuje pravidla pro předčasné splacení hypoték. Aktuální zákon neříká, kolik si banky mohou za toto splacení účtovat, ale podle stanoviska České národní banky z roku 2017 si banky mohou účtovat pouze administrativní náklady. Některé banky nařízení ovšem nedodržovaly, což vedlo k pokutám od centrální banky.

Libuše Pizúrová, hypoteční specialistka společnosti INSIA a.s, k tématu doplňuje: 

"Návrh novely zákona bude mít své zastánce i odpůrce. Každopádně věřím, že dojde k ujasnění pravidel pro stanovení výše účelně vynaložených nákladů při předčasném splacení hypoték. Klienti si tak budou moci předem spočítat výši poplatku za předčasné splacení a budou vědět, zda se jim tento krok vyplatí, či ne. 


Možností, kdy klient může hypotéku splatit v období mimo fixaci úrokové sazby bezplatně zcela nebo z části, nabízí zákon dostatek. Každoročně je možné zdarma splatit až 25 procent z výše úvěru. V plné výši lze hypotéku splatit v případě složitých životních situací nebo nově v případě prodeje nemovitosti zatížené hypotékou a také ve chvíli, kdy je splacení součástí vypořádání společného jmění manželů. 
Umím si představit, že klient získá z nějakého důvodu  větší množství peněžních prostředků, které by rád využil k umoření hypotéky.  Může tedy zvážit, zda není výhodnější využít možnosti každoročního bezplatného splacení 25 procent z výše úvěru a konečného doplacení na konci fixace úrokové sazby, kdy je splacení také zdarma."

Platnost už od ledna 2024

Návrh předpokládá, že by většina navrhovaných pravidel měla platit od 1. ledna 2024. Navrhovaná pravidla se budou vztahovat i na hypotéky, které byly sjednány před nabytím účinnosti novely.

 

Chcete poradit ohledně předčasného splacení nebo refinancování vaší hypotéky? Kontaktujte nás, specialisté z makléřské sítě INSIA vám rádi pomohou.

 

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn