ÚvodBlogPodnikání bez rizika pro živnostníky a malé firmy? Na trh přichází PojištěnáFaktura.cz

Podnikání bez rizika pro živnostníky a malé firmy? Na trh přichází PojištěnáFaktura.cz

13. září 2017 | Rubriky: Blog | Pojištění firem | INSIA lidé a trendy

Podnikání bez rizika nyní i pro živnostníky a malé firmy. Na trh přichází unikátní pojištění jednotl

Počty bankrotů v Česku mezi lety 2008 a 2015 neustále rostly a s tím přibývalo i neproplacených faktur pro dodavatele. Komplexní pojištění pohledávek pro velké firmy na trhu existuje již řadu let, ale statisíce malých a středních podnikatelů na něj dosud nemohly dosáhnout. S unikátním „InsurTech“ řešením nyní přichází makléřská pojišťovací společnost INSIA ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou. Na stránce www.PojištěnáFaktura.cz si mohou podnikatelé jednoduše zajistit právě ty transakce, které sami považují za rizikové.

Pojištění faktur, které od září 2017 nabízí INSIA ve spolupráci s ČSOB Pojišťovnou, je určeno především menším a středním podnikatelům a firmám. Vztahuje se na nezaplacení faktury odběratelem z důvodu vyhlášení jeho úpadku, platební neschopnosti či neochoty fakturu zaplatit. Produkt, který zatím na českém trhu nemá obdoby, vyvinula INSIA spolu s ČSOB Pojišťovnou.

ivan blog

Bezesporu hlavní výhodou nové služby je možnost uzavřít pojištění pro jednotlivé vybrané faktury. „Podnikatel si může pojistit pouze takové dodávky, které z jakýchkoli důvodů považuje za rizikové, případně ty, které by ho v případě neproplacení mohly existenčně ohrozit,“ vysvětluje Ivan Špirakus, generální ředitel pojišťovací společnosti INSIA.

Pojistit je možné faktury od 10 do 250 tisíc korun včetně DPH, prozatím pro odběratele se sídlem v Česku a na Slovensku. Jedná se o službu pro B2B segment, podmínkou tedy je, aby dodavatel i odběratel měli identifikační číslo.

Žádné starosti s vymáháním, peníze do tří měsíců

Jednou z hlavních výhod pojištění faktur je kromě jistoty proplacení také odpadnutí starostí s vymáháním pohledávky. PojištěnáFaktura.cz  je totiž komplexní služba, která zahrnuje aktivní sledování platby, urgenci odběratelů a veškeré kroky spojené s vymáháním pohledávky. Podnikatel se tak může plně soustředit na nové obchody a často nepříjemné úkony přenechat jiným.

bezdek blog„Nezaplacené faktury znamenají problém nejen pro finanční toky firem, ale narušují také důvěru mezi dodavateli a odběrateli. Proto ke každému případu přistupujeme individuálně a snažíme se, aby co nejméně ovlivnil obchodní vztahy našeho klienta. Psychologickou výhodu vzhledem k odběrateli tvoří často už jen fakt, že vymáhání pohledávky zastřešuje velká finanční instituce, jako jsme my,“ dodává generální ředitel ČSOB Pojišťovny Vladimír Bezděk.

Službu lze sjednat jednoduše online na www.pojistenafaktura.cz.  Celý proces zabere jen několik málo minut – stačí zadat údaje o odběrateli, data o faktuře, vložit její kopii a zaplatit pojistné. To se typicky pohybuje v rozmezí  1-2 % z hodnoty pojišťované faktury. Call centrum INSIA aktivně sleduje platby a v případě neuhrazení faktury zahajuje do několika dnů po její splatnosti průběžné vymáhání. Pokud se platbu nepodaří vymoci, vyplatí pojišťovna plnění tři měsíce po splatnosti faktury. Stejně jako u jiných druhů pojištění je u pojištění faktur spoluúčast, a to ve výši 15 % z celkové výše škody.

„Možnost výběru jednotlivých faktur, u kterých má dodavatel pochybnosti a chce získat jistotu jejich proplacení, činí tuto formu dostupnou i pro menší podnikatele. Těm se dosud nabízené formy celkového pojištění obratu z důvodu své finanční náročnosti nevyplatily,“ říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

 

Pojištění faktury je v první fázi přístupné pouze stávajícím klientům pojišťovacího makléře INSIA a ČSOB Pojišťovny.

 

Více informací naleznete na www.Pojištěnáfaktura.cz.

 

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn