ÚvodBlogPodpojištění hrozí i vám! Víte, jak máte pojištěný svůj dům?

Podpojištění hrozí i vám! Víte, jak máte pojištěný svůj dům?

11. listopadu 2021 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění občanů

Podpojištění hrozí i vám! Víte, jak máte pojištěný svůj dům?

Střecha nad hlavou je jedním z nejdůležitějších předpokladů pro spokojený život. I přesto existuje až 40 % nemovitostí, které nejsou vůbec pojištěny. A když už nemovitost pojištěna je, tak většinou na nedostatečnou částku, kvůli čemuž dochází k tzv. podpojištění. Navíc rostou ceny stavebních prací a materiálů, takže je nejvyšší čas zjistit, zda váš majetek dostatečně chráníte.

Téměř polovina Čechů vůbec netuší

Z výzkumů jasně vyplývá, že až 41 % Čechů vůbec neví, na jakou hodnotu má pojištěnou nemovitost. Navíc si 58 % lidí v posledních pěti letech ani jednou neaktualizovalo svou pojistnou smlouvu. Aby toho nebylo málo, většina lidí nevyužívá ani nabídku tzv. automatické indexace, tedy valorizace pojistné částky nemovitosti pojistného v závislosti na skutečném inflačním vývoji.

Žijeme tak v době, kdy má většina lidí nemovitost podpojištěnou, takže když se něco semele, nedostanou od pojišťovny dostatek peněz. Nízké pojistné částky neodpovídají skutečně hodnotě majetku. To znamená, že když máte nemovitost za 5 miliónů Kč pojištěnou pouze na 2,5 milionu Kč, vyplatí vám pojišťovna i při menší škodě pouze poloviční pojistné plnění.

Ceny rostou, vše je dražší

Problémem jsou i rostoucí ceny ve stavebnictví, které se výrazně podílí na tom, že je většina nemovitostí podpojištěna. Meziroční růst cen materiálových vstupů stavební výroby se po několika letech kolísání mezi stagnací a 5 % letos postupně zrychlil až na srpnových 16 %. U cen stavebních prací došlo letos taktéž k urychlení.

Řešení je přitom jednoduché

Každý, komu záleží na svém majetku, by ho měl mít pojištěný. Ať už jde o pojištění nemovitosti nebo domácnosti. Neméně důležité je mít ve smlouvě dostatečně vysokou pojistnou částku, která vás v případě komplikací ochrání. A v neposlední řadě nesmíme zapomínat to, že by člověk měl alespoň každé dva roky pojistné smlouvy zrevidovat a případně zaktualizovat. 

Pomůžeme vám sjednat nejvýhodnější pojištěn

Chcete mít jistotu, že máte všechny své nemovitosti i domácnost pojištěné? Neváhejte se na nás obrátit. I navzdory zdražování vám v této nelehké době pomůžeme sehnat nejvýhodnější pojištění na trhu. Makléři ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: Novinky.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn