ÚvodBlogTip, jak ušetřit na hypotéce

Tip, jak ušetřit na hypotéce

17. září 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Tip, jak ušetřit na hypotéce

Hypotéky stále zlevňují, a tak se není čemu divit, že lidé pokukují po výhodnější úrokové sazbě a uvažují o refinancování. Věděli jste, že můžete refinancovat hypotéku i v době fixace? To a další zajímavosti o refinancování si povíme v dnešním článku!



Neplaťte víc, než musíte

Refinancovat se vyplatí v případě, že průměrná úroková sazba klesá. A protože v ČR už pátý měsíc za sebou hypotéky zlevňují, přinášíme pár zajímavostí, které se vám mohou hodit. 

Nejčastějším důvodem refinancování bývá právě úroková sazba. Každý chce platit na úrocích co nejméně a hypotéku splatit co nejdříve. Většina lidí s refinancováním čeká až na konec fixace, další refinancování ani neřeší a raději se spokojí s méně výhodnými podmínky u své banky. A to i přesto, že by mohli ušetřit. Proč? Možná proto, že lidé nejsou dostatečně informovaní a nevědí, co si mohou dovolit.

Na co myslet při refinancování?

Souhlas banky nepotřebujete

Někteří lidé si myslí, že k refinancování potřebují souhlas své banky. Tak to samozřejmě není. I když se rozhodnete využít výhodnější nabídku a přechod ke konkurenci, souhlas banky nepotřebujete.  

Refinancovat můžete kdykoliv

Když se v době fixace rozhodnete, že hypotéku převedete do jiné banky, nemůže po vás vaše banka vyžadovat žádné penále. Hypotéku můžete podle zákona o spotřebitelském úvěru splatit kdykoliv. Jen je třeba počítat s tím, že po vás vaše banka může v době fixace vyžadovat úhradu účelně vynaložených nákladů, které ji vzniknou v souvislosti s předčasným splacením. Ty jsou u každé banky jiné, u řady bank se jedná o náklad pouze v řádech stokorun. Je proto důležité zjistit si, kolik by vás refinancování stálo u vaší banky.

Netrvá to celou věčnost

Lidé se mylně domnívají, že refinancování hypotéky je časově i administrativně velmi náročné. V dnešní době už je to jiné. Stačí si projít stránky jednotlivých bank na internetu, zadat své údaje do hypotečních kalkulaček a prakticky okamžitě získáte představu, co která banka nabízí.

Za zeptání nic nedáte

I kdyby se vám do refinancování nechtělo nebo to nepovažovali za důležité, zeptejte se u vaší banky, zda pro vás nemá zajímavější úrokovou sazbu. Můžete jedině získat!

Nechce procházet jednotlivé nabídky nebo jim vůbec nerozumíte? Domluvte si bezplatně schůzku s některým z našich hypotečních specialistů, který pro vás vybere tu nejvhodnější nabídku na trhu.

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn