ÚvodBlogTornádo zpustošilo jižní Moravu! Jaké pojištění je potřeba mít, aby...

Tornádo zpustošilo jižní Moravu! Jaké pojištění je potřeba mít, aby...

25. června 2021 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění firem | Pojištění občanů

Tornádo zpustošilo jižní Moravu! Jaké pojištění je potřeba mít, aby...

Ve čtvrtek večer se jihem Moravy prohnalo ničivé tornádo o síle, která nemá v dějinách ČR obdoby. Tornádo si vyžádalo několik lidských životů a zničilo vše, co mu stálo v cestě. Domy padaly jako by byly z papíru a spousta lidí tak skončila bez střechy nad hlavou. Lidé se naštěstí semkli a ve velkém finančně přispívají obětem katastrofy. Jenže co když se objeví další tornádo? Jaké pojištění byste měli mít?

Co je tornádo?

Přestože se všude mluví o tornádu, v pojistných podmínkách tuto definici nenajdete. Co to vlastně je tornádo? Většina lidí si správně vybaví, že se jedná o silný vítr, který má podobu víru. Jenže tam jejich znalost končí. Lidem se tornáda často pletou s hurikány, tajfuny či cyklóny, což je pravděpodobně způsobeno tím, že s většinou těchto jevů setkávají spíše na televizních obrazovkách než v přírodě. 

Tornádo je jen místní název pro atmosférický vír menších horizontálních rozměrů (řádově desítky až stovky metrů), s kratší dobou života (desítky sekund až desítky minut), ale s výrazně silnou intenzitou, která vzniká pod vertikálně mohutnou bouřkovou oblačností konvektivních bouří. 

Jak se k tomu postaví pojišťovny? A z jakého rizika budou plnit?

Z hlediska pojištění se tornádo řadí do kategorie vichřice, která se posuzuje podle síly větru. Dle Beaufortovy stupnice je vítr o rychlosti 75 - 88 km/h v kategorii vichřice. Při rychlosti 89 – 102 km/h se jedná o silnou vichřici, při 103 – 117 km/h se jedná o mohutnou vichřici a při rychlosti 118 km/h a vyšší se jedná o orkán. Většina pojišťoven se ve svých pojistných podmínkách má stanovenu hranici pro plnění z rizika vichřice na 75 km/h (resp. 20,8 m/s). 

Všechny pojišťovny na našem pojistném trhu mají vichřici zahrnutou v občanském pojištění majetku v tzv. základním živelním pojištění, které je vždy automaticky zahrnuto do pojištění. Pokud máte sjednané pojištění majetku, například pojištění rodinného domu, rekreačního objektu či bytu, nemusíte se obávat zamítnutí plnění. Pozor je však třeba věnovat sjednané pojistné částce. Zda tato sjednaná částka odpovídá aktuální hodnotě rodinného domu či bytu. Ceny nejen rodinných domů, rekreačních a bytů, ale i stavebního materiálu stále rostou.

Pojišťovny v případě pojistné události kontrolují a porovnávají sjednanou pojistnou částku s reálnou hodnotou pojištěného majetku. V případě, že sjednaná pojistná částka je nižší než hodnota pojištěného majetku, může pojišťovna v případě pojistné události uplatnit podpojištění. A to nejen při totální škodě (např. zničení celého domu) ale i při škodě parciální (např. zničená část střechy). Tento problém může nastat zejména u starších pojistných smluv, u kterých nebyla pojistná částka aktualizována na skutečnou hodnotu.

Na co všechno můžete mít nárok, když máte správně sjednané pojištění?

Pojištění občanského majetku pokryje nejen úhradu faktur za opravu (např. střechy), ale například i odklizení pojištěného majetku, které tornádo poničilo, pokud tak musíte učinit z hygienických, ekologických či bezpečnostních důvodů.

V případě takové pojistné události, jaká nastala na jihu Moravy, byste měli díky občanskému pojištění majetku nárok na přiměřené náklady náhradního ubytování, pokud by byl váš rodinný dům či byt kvůli tornádu neobyvatelný. Toto ubytování je limitováno pojistnou částkou a délkou uvedenou v pojistné smlouvě či pojistných podmínkách pojišťoven.

A co poničená auta?

V případě poškozeného či totálně zničeného motorového vozidla je třeba mít sjednáno havarijní pojištění, které tato živelní rizika kryje.

Velice podobně to platí i u firemního podnikatelského pojištění. Podnikatelským subjektům u takových škod hrozí i přerušení své výrobní činnosti. Aby vaši klienti předešli finančním ztrátám,  je dobré mít pro takové případy sjednáno živelní přerušení provozu.

Nikdo neví, kdy a kde udeří další tornádo. Proto je potřeba být připraven. Chcete mít jistotu, že jste pro tuto přírodní katastrofu správně pojištěni? Kontaktujte nás, naši poradci vám rádi pomůžou.

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

 

Zdroj: tornada-cz.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn