ÚvodBlogZa únik osobních údajů řidičů hrozí poště pokuta

Za únik osobních údajů řidičů hrozí poště pokuta

10. května 2018 | Rubriky: Blog | INSIA lidé a trendy

Za únik osobních údajů řidičů hrozí poště pokuta

Již za dva týdny začne platit obávané evropské nařízení známé jako GDPR, obsáhlý soubor pravidel na ochranu osobních údajů. S tím souvisí také navýšení sankcí v případě úniku dat. Nedávný únik osobních údajů více než dvou tisíc lidí nyní prošetřuje Úřad pro ochranu osobních údajů. České poště hrozí vysoká pokuta.


Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje obří skandál České pošty, která v lednu omylem rozeslala osobní údaje více než dvou tisíc lidí na špatné adresy. Mezi poškozenými jsou řidiči, kteří v Praze spáchali nějaký přestupek. České poště nyní hrozí tučná pokuta.

Česká pošta se k činu přiznala, celkem bylo chybně rozesláno na 2500 zásilek. Mělo jít o výzvy řidičům, aby zaplatili pokutu za nějaký z přestupků spáchaných v Praze. Pochybení už řeší i Úřad pro ochranu osobních údajů, informuje MF Dnes.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka byla příčinou obrovského omylu technická chyba obalovací linky, která zabalenou obálku nepotiskla aktuální, ale následující adresou. V praxi tak dostali hříšníci výzvu k zaplacení pokuty za přestupek, kterého se dopustil řidič "v pořadí za ním". Cizí lidé si tak mohli přečíst jména, přesné adresy viníků, datum jejich narození, registrační značku auta, aj.

Pošta se hájí tím, že šlo o ojedinělý incident, který se nedal předpokládat. Už podnikla i potřebné kroky k tomu, aby se chyba nikdy neopakovala.

Podle MfD má Úřad pro ochranu osobních údajů o verdiktu už jasno, nechce ho ale sdělit médiím dříve, než se jeho závěry dozví Česká pošta. Té by se mělo vyrozumění dostat do rukou do dvou týdnů. 

Poště nyní hrozí pokuta až deset milionů korun. Záleží na tom, jestli jde o systémové pochybení a jestli byla firma na problém upozorňována. Zástupci pošty tvrdí, že zákon neporušili. V případě, že by se úřad rozhodl pokutu udělit, je Česká pošta odhodlaná se odvolat.

I přes veškerá opatření může dojít chybou systému nebo jednotlivce k úniku či poškození spravovaných dat. V takovém případě budou s platností od 25. 5. 2018 hrozit původci vysoké sankce od dozorových orgánů.

Sankce z úniku dat lze pojistit a nejen ty!

Získejte ochranu před náklady souvisejícími nejen se sankcemi od dozorových orgánů, ale i s nároky, které mohou vznést občané nebo firmy při podezření na neoprávněné nakládání s jejich osobními a důvěrnými informacemi.

KONTAKTUJTE NÁS 


Zdroj: kurzy.cz

kurzy-cz-logo  

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn