ÚvodBlogZdražování pojištění aut se dotýká všech řidičů

Zdražování pojištění aut se dotýká všech řidičů

20. dubna 2023 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | Aktuality

Pojištění auta může vzrůst o několik tisíc. Zdražují totiž servisy i součástky v České republice

Cena pojištění roste. A to nejen kvůli tomu, že náklady na opravy aut se v posledních letech zvýšily. Svůj podíl na tom má i vysoká inflace. Máme pro vás několik tipů, jak přesto na pojištění ušetřit či získat nejvýhodnější nabídku.

Dražší výroba, součástky i náklady na zaměstnance

Příčin, proč pojištění zdražuje, je hned několik. Výroba automobilů je stále složitější a technologicky náročnější, což zvyšuje náklady na náhradní díly. Navíc automobilkám i servisům rostou náklady na zaměstnance. Na zdražování jsme se zeptali Václava Šplechty, odborníka na autopojištění a vedoucího produktového oddělení INSIA a.s.

O jak velké zdražení se jedná?

Když se podíváme na vývoj cen oprav vozidel a vývoj průměrné výše pojistného plnění v oblasti autopojištění, je třeba si uvědomit, že průměrné zdražení pojištění je ještě relativně mírné. 

Dotkne se zdražování všech řidičů?

Ano, změna pojistného se nevyhýbá ani řidičům, kteří nikdy nezpůsobili žádnou škodu. Ti méně šťastní, kteří přece jen pomuchlali nějaké ty plechy, musí počítat s výraznějším zdražením. 

 

Vaclav Splechta – kopieVáclav Šplechta, odborník na autopojištění a vedoucí produktového oddělení INSIA a.s.

Všem jednoznačně doporučuji neprodleně po obdržení informace od pojišťovny s předpisem pojistného na další rok kontaktovat svého poradce. Ten nejlépe ověří, zda je nové pojistné adekvátní nebo zda některá z pojišťoven i v této době nenabízí pojištění levněji. Pokud poradce nemáte, můžete využít naši síť INSIA, která působí po celé republice. Rozhodně bych nespoléhal na online sjednavače. Poradce vám totiž může pomoci i s řešením případných problémů s pojištěním.

 

Je možné zdražování nějak zmírnit?

Určitě je vhodné k výročí oprášit kontakt se svým poradcem a ověřit, jestli je nové pojistné adekvátní nebo zda některá z pojišťoven i v této době nenabízí pojištění levněji. Aby klient nebyl ve výsledku kvůli uspořené stokoruně nemile překvapen, je dobré si ověřit, že nové pojištění skutečně nabízí vše, co kryla původní smlouva. Pokud se chcete vyhnout zbytečným nákladům na opravy auta, určitě nepodceňujte i pravidelnou údržbu vozidla, jako například pravidelné výměny oleje a kontrolu pneumatik.

Na co se při sjednávání pojištění zaměřit?

Důležité je také vybrat si pojištění s odpovídajícím krytím. Mnoho pojišťoven nabízí různé typy pojištění, včetně komplexního pojištění, které kromě krytí rizika havárie zahrnuje také pojištění proti krádeži a poškození vozidla vlivem žvielních událostí. Je důležité zvážit své potřeby a zvolit pojištění, které vám nejlépe vyhovuje.

Na jak staré auto se ještě vyplatí mít havarijní pojištění?

Rozhodně bych neposuzoval vhodnost havarijního pojištění na základě stáří vozidla, ale na poměru hodnoty auta a výše pojistného. Pokud zaplatím za havarijní pojištění zlomek hodnoty vozu, pak je to přeci dobrý obchod.

Dokážou s tím řidičům pomoct pojišťovací specialisté ze sítě INSIA?

Jsem přesvědčený, že naši poradci jsou schopni poskytnout klientům špičkové porovnání jak ceny, tak i kvality pojištění, a to nejen díky našim unikátním softwarovým řešením, ale i díky jejich kvalitnímu know-how.

Chcete mít jistotu, že je vaše autopojištění to nejvýhodnější na trhu? Kontaktujte nás, specialisté z makléřské sítě INSIA vám rádi pomohou.

 

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn