ÚvodBlogČeši si nejvíce spoří na penzi, když vidí stárnout své rodiče

Češi si nejvíce spoří na penzi, když vidí stárnout své rodiče

7. června 2018 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Češi si nejvíce spoří na penzi, když vidí stárnout své rodiče

Lidé si na stáří nejčastěji spoří prostřednictvím penzijního spoření. Peníze stranou si takto ukládá víc než polovina Čechů. Mnozí z nich ale začínají myslet na důchod teprve ve chvíli, kdy se musí starat o své rodiče. Péče o rodiče i děti přitom výrazně zatěžuje jejich rodinné rozpočty. Češi paradoxně začínají šetřit na penzi ve chvíli, kdy je to pro ně nejobtížnější.

Pětina Čechů nespoří vůbec

Průzkum ukázal, že si lidé začínají na penzi nejvíce spořit v období, kdy se musí vypořádat i s dalšími významnými výdaji. Mnoho z nich totiž ještě má děti, o které se musí starat, a zároveň od nich potřebují pomoc i jejich stárnoucí rodiče.

Zástupci takzvané sendvičové generace se tak neocitají jen v časové, ale často i finanční tísni. 

Češi nepočítají s tím, že jim penze bude ve stáří stačit


Vše, co se týká starobního důchodu, je stále pro mnohé z Čechů velkou neznámou. Nejen, že netuší, kdy půjdou do penze, nemají ani představu, jaká jednou výše jejich důchodu bude. V jednom ale mají jasno, podle jejich mínění jim důchod nepokryje ani životní potřeby.

Lidé stále příliš spoléhají na stát, skutečná výše důchodu je pak nemile zaskočí, ale výši důchodu chce vědět málokdo.


Nechali jste si už spočítat výši penze?
Průzkum penzijní připojištění

Důchody v číslech


K 31. prosinci 2017 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v ČR 2 895 963 důchodců, kterým vyplatila celkem 3 508 301 starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. V prosinci 2017 pobíralo 2 403 933 lidí starobní důchod, 424 242 invalidní důchod a 67 788 sólo pozůstalostní důchod. Český důchod v zahraničí pobíralo 93 236 osob.

Na důchodech, které jsou mandatorním výdajem státu, vyplatila ČSSZ přes 404 miliardy Kč. Příjmy z pojistného a příslušenství na důchodové pojištění za období leden až prosinec 2017 činily 405,3 miliard Kč.

Průměrná výše důchodu

K témuž datu činila průměrná výše starobního důchodu 11 850 Kč, z toho u mužů 13 076 Kč a u žen
10 758 Kč (jedná se o sólo vyplácené starobní důchody včetně předčasných a bez souběhů s pozůstalostním důchodem). V průměru nejvyšší důchody pobírali důchodci v Praze (12 646 Kč) a ve Středočeském kraji (12 004 Kč), nejnižší, a to 11 496 Kč, v kraji Olomouckém.

Zdroj: ČSSZ, údaje k 31. 12. 2017


Krácení důchodu o stovky i tisíce korun


Loni odešlo do předčasného důchodu 15 341 Čechů. Nenávratně krácený důchod má v Česku už 618 842 lidí a další si podávají žádosti i letos. V průměru nyní berou 10 564 Kč. V porovnání s průměrnou řádnou penzí, která dosahuje 11 850 Kč, je to o 1 286 Kč méně. Přes 212 tisíc předčasných penzistů přitom má důchod pod hranicí 10 tisíc Kč.

Zdroj: ČSSZ, údaje k 31. 12. 2017


Jak si udržet přijatelnou životní úroveň v důchodu?

 

  • Vytvářet vlastní zdroje pro čerpání důchodu
  • Získávat státní podpory a daňové slevy
  • Využít produktu Doplňkového penzijního spoření (DPS)


Penzijní spoření zakládá rekordní počet Čechů. Ve třetím pilíři už mají uloženo více než 400 miliard korun.

Doplňkové penzijní spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, má již více než 750 000 klientů, tedy téměř o 100 000 více než loni v prosinci.

"Pozitivní úpravy třetího pilíře z loňského roku spolu s vyššími daňovými úlevami v kombinaci s rostoucí ekonomikou dokázaly motivovat k založení penzijního spoření rekordní množství účastníků. Výhodnější daňové podmínky začínají rozhýbávat i zaměstnavatele, kde evidujeme nárůst počtu střadatelů se zaměstnaneckým příspěvkem," uvedl prezident asociace Aleš Poklop.

Průměrný příspěvek zaměstnavatele na doplňkové penzijní spoření ke konci roku 2017 činil 830 korun měsíčně.

Prostřednictvím penzijního spoření si ukládá peníze na stáří 53 procent Čechů ve věku od 18 do 65 let. Nejčastěji si na penzi spoří lidé ve věku od 35 do 44 let a především od 45 do 54 let. 

 

Produkty, které Češi považují za vhodné pro zajištění stáří

penze obr. 2

Proč jsou nezbytné vlastní úspory?


Jakou částku si musím naspořit na důchod?

Když již víme, že si máme spořit, přichází další otázka. Jakou částku si musím naspořit do důchodu? Na to je jednoduchý výpočet:


Čistý měsíční příjem * 12 (počet měsíců v roce) * 25 (průměrné trvání důchodu) = Částka, kterou musíte na důchod naspořit.

Kolik si musím měsíčně odkládat?

To už je složitější otázka. Ale platí jednoduchá pravidla:

  • Každý by si měl odkládat 10-20% z každého svého příjmu bokem.
  • Čím déle člověk spoří, tím menší částku může pravidelně odkládat, aby dosáhl požadované výše úspor.
  • Čím vyšší výnosnost, tím menší částku může pravidelně odkládat, aby dosáhl požadované výše úspor.

Příklad:

Kristýna úspěšně dokončila vysokou školu a začíná naplno pracovat. Přemýšlela o tom, jak rozplánuje svůj příjem, rozhodla se začít s odkládáním peněz na stáří co nejdříve. Jako minimální důchodovou hranici si představuje 20 tisíc korun měsíčně a tento standard si chce udržet po dobu pětadvaceti let, tedy do svých 90 let.

  • Potřebná renta: 20 000 Kč měsíčně po 25 let
  • Věk: 28 let
  • Předpokládaný odchod do penze: 65 let
  • Předpokládaný důchod (ilustrativní) od státu: cca 15 000 Kč
  • Doba spoření: 37 let

 

 

Jak na to:

Počítejme s věkem 65 let odchodu do penze. Aby mohla Kristýna v tomto věku pohodlně do penze, bude potřebovat ještě 5 000 korun ke svému předpokládanému důchodu. Této částky docílí, pokud bude mít k dispozici 1,5 milionu korun (v dnešních korunách). Z této sumy si bude postupně odčerpávat k důchodu po dobu 25 let. Bude potřebovat spořit přibližně 2 000 korun měsíčně.  Bude tak mít nárok na nejvyšší státní příspěvek a nejvyšší daňový odpočet.


KONTAKTUJTE NÁS



Romana Váchová  
Produktový specialista
INSIA a.s.


Zdroj: Novinky.cz

novinky Češi si nejvíce spoří na penzi, když vidí stárnout své rodiče


Lidé si na stáří nejčastěji spoří prostřednictvím penzijního spoření. Peníze stranou si takto ukládá víc než polovina Čechů. Mnozí z nich ale začínají myslet na důchod teprve ve chvíli, kdy se musí starat o své rodiče. Péče o rodiče i děti přitom výrazně zatěžuje jejich rodinné rozpočty.

Celý článek si můžete přečíst zde.

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn