ÚvodBlogCo dělat, když na Silvestra špatně odpálíte pyrotechniku a někomu způsobíte zranění nebo škodu

Co dělat, když na Silvestra špatně odpálíte pyrotechniku a někomu způsobíte zranění nebo škodu

10. prosince 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Co dělat, když na Silvestra špatně odpálíte pyrotechniku a někoho zraníte nebo někomu zničíte majete

Vánoce jsou tu cobydup a spolu s nimi i oslavy Nového roku. Jelikož budou letos podniky, kde se každoročně slaví Silvestr, nejspíše zavřené, bude ještě více lidí slavit příchod Nového roku doma. S tím je spojen vyšší výskyt neodborné manipulace s pyrotechnikou, a to nevěstí nic dobrého. Víte, kdy máte nárok na to, aby vám pojišťovna proplatila škodu či újmu, kterou jste někomu způsobili na zdraví nebo majetku?

S dělobuchy nejsou žerty

S ohňostrojem je spojeno mnoho rizik, která mohou způsobit škody na zdraví i majetku v řádech desítek milionů korun. Přitom, když způsobíte při amatérském ohňostroji škodu nebo újmu, nemůžete počítat s tím, že z pojištění odpovědnosti pokryjete vše.

Poškozený má nárok na náhradu škody v případě, že byla pyrotechnika odpálena špatně, v rozporu s návodem. Pojištění odpovědnosti lze uplatnit jen v případě, že je škoda způsobena třetí osobě. Pokud škoda vznikla kvůli vadné pyrotechnice, je možné náhradu uplatňovat vůči výrobci, resp. prodejci, u něhož byly petardy zakoupeny, a to z titulu vady výrobku..

Z jakého pojištění lze pro poškozeného v oprávněných případech čerpat náhradu škody nebo újmy?

Je-li splněna podmínka z předchozího odstavce, uplatníte vzniklou škodu nebo újmu z tzv. občanské odpovědnosti viníka. To je zpravidla součástí pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Pojištění občanské odpovědnosti lze sjednat i samostatně, bez vazby na majetek (byt, dům či domácnost). Pojištění občanské odpovědnosti kryje podobné případy neúmyslného zanedbání všech příslušníků dané domácnosti do sjednaného limitu.

Zároveň platí, že z pojištění odpovědnosti lze nahradit škodu na cizím majetku a újmu na zdraví jiných osob, nikoli na vlastním majetku a zdraví.

Hraje v těchto případech roli alkohol?

Na přelomu roku lidé pijí více alkoholu než kdykoliv jindy. V opojení lidé často přeceňují své síly, mají horší reakce a jsou méně opatrní. Na to pojišťovny samozřejmě koukají, a proto vždy zjišťují, zda a jak moc se podepsala konzumace alkoholu na vzniku a výši vzniklé škody nebo újmy. Je-li tento účinek v příčinné souvislosti, má pojišťovna právo na náhradu toho, co poškozenému za viníka plnila.

Co když někdo způsobí při oslavách majetkovou škodu vám a vy nebudete vědět, kdo je viník?

V takových případech nezbývá než uplatnit nárok na náhradu z vlastního pojištění, ať už auta nebo nemovitosti. Na takové události pohlíží pojišťovny jako na vandalismus s nezjištěným viníkem. Vždy je ale potřeba nahlásit škodu policii a ponechat jí lhůtu na pátrání po pachateli. Teprve je-li šetření písemně uzavřeno jako neúspěšné, můžete žádat odškodnění u své pojišťovny.

Chcete pomoci s výběrem správného pojištění? Napište nám nebo rovnou zavolejte, poradci ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn