ÚvodBlogHypotéky opět zdražují! Cesta k vlastnímu bydlení se zavřela dalším lidem

Hypotéky opět zdražují! Cesta k vlastnímu bydlení se zavřela dalším lidem

28. dubna 2022 | Rubriky: Blog | Hypotéky a úvěry | Aktuality

Hypotéky opět zdražují! Jaké možnosti mají lidé, kteří na úvěr nedosáhnou?

Nacházíme se v době, kdy je rekordní inflace a prakticky všechno zdražuje. Energie, materiály, potraviny, zkrátka vše, co vás napadne. Zdražování se samozřejmě nevyhýbá ani hypotečnímu trhu, protože rostoucí cena zdrojů tlačí úrokové sazby nahoru. Klidnější mohou být lidé, kteří při sjednávání hypotéky zvolili delší fixaci. Jenže co ti ostatní. Jaké mají možnosti?

Zdražování ještě zdaleka není u konce

Období levných hypoték končí, sazby se dostávají do úrovně mezi čtyřmi až pěti procenty. Navíc se odborníci domnívají, že zdražování nemusí být konec, protože inflace letí nahoru. Je pravděpodobné, že v dalších měsících budou sazby nadále růst. 

Pořízení hypotéky tak může být v dnešní době velký hazard. Především pak pro lidi, kteří si ji pořídí takzvaně "na krev". To znamená, že jsou závislí na jedné dobře placené práci a každý měsíc se modlí, aby nedostali výpověď, protože podobně placenou práci jen tak neseženou.

Přísnější podmínky pro získání hypotéky

Navíc ČNB opět zvedla limity pro získání hypotéky, takže na to musely banky reagovat a získat hypotéku je tak ještě těžší. O něco schůdnější podmínky mají žadatelé do 36 let, pro které platí limit LTV 90 %, tzn. že jim banka poskytne půjčku na bydlení ve výši 90 procent z hodnoty nemovitosti. Ale pro žadatele, kteří jsou starší 36 let, platí limit LTV 80 %, takže jim banka poskytne úvěr v maximální výši 80 % z hodnoty nemovitosti. Což dělá u čtyřmiliónového úvěru 800 000 Kč!

Důležitý je i limit DTI, který rozhoduje tom, jaká je maximálně výše úvěru, kterou klient může dostat s ohledem na svůj roční příjem (v čistém). Lidé do 36 let mohou dosáhnout až na úvěr ve výši 9,5 násobku svého ročního platu. Naproti tomu lidé starší 36 let dosáhnou jen na úvěr ve výši 8,5 násobku svého ročního platu.

Příklad: Když má klient čistý roční příjem 500 tis. Kč, a je mu do 36 let, tak může dostat hypotéku v max. výši 9,5 x 500 tis., tj. 4,5 mil. Kč. Když je mu nad 36 let, tak dostane maximálně 8,5 x 500 tis., tj. 4,25 mil. Kč.

A nakonec tu máme ještě limit DSTI, který určuje, jaká může být maximální měsíční splátka hypotéky s ohledem na čistý měsíční příjem žadatele. U žadatelů do 36 let to dělá 50 % , u žadatelů nad 36 let je to 45 %.

Příklad: Když má klient do 36 let 40 tis. čistého měsíčně, jeho splátka může být max. 20 tis. Kč (50 %). U klienta nad 36 let je to 45 %, takže max. splátka může být 18 tis. Kč

Pomůžeme vám sjednat nejvýhodnější hypotéku

Pokud uvažujete o hypotéce, určitě se na nás neváhejte obrátit. I navzdory zdražování vám v této nelehké době pomůžeme sehnat nejvýhodnější úvěr na trhu. Zajímá vás něco dalšího? Kontaktujte nás, makléři ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn