ÚvodBlogJak neplatit ztrátu svěřených věcí zaměstnavatele ze svého

Jak neplatit ztrátu svěřených věcí zaměstnavatele ze svého

26. listopadu 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Jak neplatit ztrátu svěřených věcí zaměstnavatele ze svého

Představte si, že si cestou z práce chcete udělat radost, a tak si zajdete do oblíbeného obchodu koupit něco pěkného na sebe. Když se vrátíte domů, zjistíte, že jste ve zkušební kabince zapomněli svůj pracovní notebook. Vrátíte se proto do obchodu, kde už notebook ale nenajdete. Víte, v jaké výši a za jakých podmínek odpovídáte zaměstnavateli za věci, které vám jsou svěřeny při výkonu práce? 

Co na to Zákoník práce

Podle Zákoníku práce zaměstnanec skutečně odpovídá za ztrátu věcí, které mu zaměstnavatel svěřil na písemné potvrzení. Mezi takové věci nejčastěji patří mobilní telefony, notebooky, ochranné pomůcky, pracovní oděvy, pracovní nástroje, nářadí a podobně. Aby mohlo dojít ke vzniku odpovědnosti za ztrátu svěřené věci, musí dojít ke ztrátě věci a musí existovat písemné potvrzení o převzetí věci, anebo podepsaná dohoda o odpovědnosti za ztrátu svěřené věci

V případě, že věc neztratíte, ale jen poškodíte nebo zničíte, může zaměstnavatel uplatnit jen obecnou odpovědnost za škodu. Při obecné odpovědnost navíc platí, že vám zaměstnavatel musí prokázat vinu, pokud po vás chce škodu uhradit. Chtít po vás může v případě obecné odpovědnosti maximálně 4,5 násobek vaší měsíční mzdy.

Písemné potvrzení o převzetí dané věci by mělo obsahovat přesně definovanou věc a váš podpis, že jste věc skutečně převzali k používání a úschově.

Když věc ztratíte, musíte prokazovat nevinu

V případě ztráty svěřené věci nemusí zaměstnavatel prokazovat, že jste věc ztratili, protože vaši vinu předpokládá zákon. Svou nevinu můžete prokázat jedině tak, že prokážete, že škoda vznikla bez vašeho zavinění (např. odcizení pracovního notebooku z vypáčené skříňky, kam si pravidelně notebook ukládáte a podobné případy).

Popřípadě můžete prokázat, že jste způsobili vznik škody pouze zčásti. Pokud prokážete, že škoda vznikla zčásti zaviněním i jiné osoby, pak bude vaše odpovědnost snížena podle míry vašeho zavinění.

Zaměstnavateli musíte v případě viny uhradit škodu v plné výši. Při určení výše škody na věci se vychází z ceny v době ztráty, tedy včetně běžného opotřebení. Až druhotně se přihlíží k ceně věci, za kterou byla pořízena nebo jakou měla v době, kdy vám byla svěřena. 

Od dohody o odpovědnosti můžete odstoupit, pokud vám zaměstnavatel nevytvořil podmínky k zajištění ochrany svěřených věcí proti jejich ztrátě. Odstoupení pak musíte učinit písemnou formou, jinak bude neplatné. 

Řešením je pojištění

Základ je mít sjednané pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli. A i když odpovědnost za ztrátu svěřených věcí samostatně pojistit nelze, v rámci pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli najdeme toto krytí v pojistných podmínkách některých pojišťoven. Pokud byste o takové pojištění měli zájem, určitě nás kontaktujte, rádi vám pomůžeme!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: DAS - Právo pro všechny

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn