ÚvodBlogJak prožít Vánoce a příchod nového roku v klidu?

Jak prožít Vánoce a příchod nového roku v klidu?

9. prosince 2021 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění občanů

Jak prožít Vánoce a příchod nového roku v klidu?

Vánoce jsou považovány za svátky klidu a míru. Jenže ne vždy tomu tak je. Stačí chvilka nepozornosti a vánoční pohoda se promění v pohromu. Představte si, že vám od vánočního věnce vzplane celý byt. Nebo při odpalování pyrotechniky zraníte sebe nebo někoho ve svém okolí. Popřípadě v zápalu vánočních nákupů omylem poničit nějaké zboží nebo výlohu. Jak prožít Vánoce v co největší pohodě?

Svíčky jsou jedním z největších rizik

Svíčky hoří o Vánocích snad v každé domácnosti. Jenže právě hořící svíčky vám mohou překazit pohodové vánoční svátky. Dokonce i ty, které se zdají být na první pohled neškodné a hoří malým plamínkem. I ta nejmenší svíčka může napáchat obrovské škody. Proto je potřeba dávat pozor na to, abyste svíčky nenechávali bez dozoru a měli je umístěné daleko od hořlavých materiálů na stabilní podložce z nehořlavého materiálu. Svíčky by také neměly být v dosahu dětí a domácích mazlíčků. Velmi nebezpečné jsou i adventní věnce.

I přes vaši veškerou snahu ale může k požáru stejně dojít, a proto je důležité, abyste měli kvalitní pojištění majetku s dostatečnými limity. Budete tak mít jistotu, že i když vám byt či dům vyhoří, získáte od pojišťovny dostatek peněz na nápravu škod.

I smažení kapra se může vymknout z rukou


Ke vznícení může dojít i v kuchyni, například u pánve plné horkého oleje během smažení kapra. V takovém případě je nejdůležitější zachovat chladnu hlavu a nikdy nehasit rozpálený olej vodou. Vzniklá pára vytvoří s olejem silnou hořící emulzi, která se rozprskne po okolí a všechno zničí. Daleko lepší je okamžitě vypnout sporák a oheň začít dusit, například pomocí pokličky, mokré utěrky nebo ručníku.
Požáry přitom nejsou ojedinělou záležitostí. Jen loni se museli hasiči vypořádat s požárem v českých domácnostech v 5 460 případech. Celkově způsobil oheň škody za více než 600 milionů korun. Právě kuchyně jsou na vznik požáru jako dělané, protože při vaření vznikají nehody nejčastěji.

Pozor na vánoční bolístky

Bohužel i o Vánocích a silvestrovských oslavách dochází k nejrůznějším zraněním. Může k nim dojít například při stavění vánočního stromečku nebo odpalování pyrotechniky. Určitě byste proto měli mít zřízené kvalitní úrazové pojištění. 

S pyrotechnikou si není radno zahrávat

Bez pojištění odpovědnosti se do manipulace s pyrotechnikou raději ani nepouštějte. Ušetří vám totiž hodně peněz v případě, že někomu způsobíte škodu na jeho majetku nebo zdraví. Jen mějte na paměti, že vám pojišťovna neproplatí nic, pokud k pojistné události dojde pod vlivem alkoholu.

Chystáte se oslavit nový rok lyžovačkou v Itálii? Tak to pozor!

V Itálii se totiž změnil zákon, který stanovuje pravidla chování na sjezdovkách. Tato nová vyhláška vstoupí v platnost k 1. lednu 2022. Každý lyžař na sjezdovce bude muset mít platné pojištění, které kryje jeho občanskoprávní odpovědnost za škody nebo úrazy způsobené třetím osobám. Vyhláška výslovně zakazuje lyžování v opilosti v důsledku požití alkoholických nápojů a omamných a psychotropních látek. Zmíněná vyhláška navíc posunuje hranici povinného nošení přilby ze čtrnácti na osmnáct let. Více informací najdete v našem článku.

Chcete pomoci s výběrem správného pojištění? Napište nám nebo rovnou zavolejte, specialisté ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn