ÚvodBlogKolik může stát chyba při uzavírání pojištění majetku? Miliardu!

Kolik může stát chyba při uzavírání pojištění majetku? Miliardu!

27. února 2018 | Rubriky: Blog | Pojištění firem | INSIA lidé a trendy

Kolik může stát chyba při uzavírání pojištění majetku? Miliardu!

Jen vlastník nemovitosti dokáže správně ochránit svůj oprávněný zájem, a proto by nikdy neměl svěřovat uzavření a správu pojištění svého majetku jiné osobě. V případě velké škody a nesprávně uzavřeného pojištění může dojít i k miliardovým ztrátám.

Typickým příkladem nesprávného postupu vlastníka, který skončil s obří finanční ztrátou, byl postup Prahy při pronájmu Výstaviště firmě Incheba. Podle nájemní smlouvy měl nájemce pojištění uzavřít ve prospěch majitele budov. To Incheba sice udělala, nicméně pojistné krytí bylo zjevně nedostatečné a nerespektovalo náklady nutné k znovuzřízení památkově chráněného objektu z litinových konstrukcí. Místo potřebných 1,226 miliardy tak město Praha získalo z pojištění pouze 182 mil Kč. Následovaly roky soudních sporů, jejichž výsledkem je insolvence bývalé Incheby a prakticky nulová šance Prahy na náhradu škody, nemluvě o milionech korun utracených za právníky.

Nic z toho se nemuselo stát, pokud by si město Praha uzavřelo kvalitní pojištění Výstaviště samo jako vlastník, který spravuje svůj majetek s péčí řádného hospodáře. Při pojišťování kulturních památek a staveb se zvláštní konstrukcí jako má Průmyslový palác je nezbytné pečlivé stanovení správné pojistné částky, která umožní znovuzřízení stavby formou úhrady nákladů na pořízení uměleckořemeslných kopií jednotlivých prvků. Proto by takové pojištění měl vždy připravovat kvalifikovaný pojišťovací makléř s náležitými zkušenostmi.


kontakt


Miliarda za vyhořelé Výstaviště pro Prahu se vzdaluje. Incheba míří do insolvence s majetkem téměř tisíckrát menším!

Hlavnímu městu se rozplývá šance získat více než miliardu korun za požár, který před takřka deseti lety zničil jedno křídlo Průmyslového paláce na Výstavišti.

Město o uvedenou sumu žaluje společnost Incheba, nyní přejmenovanou na Reality MK, která měla areál dlouhodobě pronajatý. Jenže soud o žalobě ještě nerozhodl a v brzké době nerozhodne.

vystavisteUž loni v lednu se společnost poslala do likvidace. A předminulý týden na sebe Reality MK podala insolvenční návrh s tím, že je téměř bez majetku. Tento krok byl podle jednatele Jiřího Kříže reakcí na to, že firma v listopadu prohrála další soud kvůli uvedenému požáru: Podle nepravomocného rozsudku musí zaplatit jedné z vystavujících firem, které shořel stánek a vystavené exponáty, celkem 2,8 milionu korun.

 

Jak přitom nyní HN zjistily, ani pokud by bývalá Incheba nějaký majetek měla, není příliš pravděpodobné, že by Praha se žalobou o odškodné uspěla.

Polovina Průmyslového paláce shořela v říjnu 2008 při dentálním veletrhu Pragodent. Podle vyšetřovatelů nejspíše poté, co odcházející obsluha stánku jednoho z vystavovatelů zavadila o ovládání plotýnkového vařiče a omylem ho zapnula.

Praha proto podala žalobu, v níž požadovala odškodné 1,226 miliardy korun, které vyčíslil soudní znalec Ladislav Šelepa. To je podle něj suma nutná na nové vybudování křídla podle současných předpisů a norem.

Hlavní město zatím dostalo zhruba 182 milionů korun od pojišťovny Uniqa a České podnikatelské pojišťovny, u nichž byla Incheba pojištěna. "Na rozdíl od Prahy jsme ten majetek, byť byl pronajatý, měli pojištěn. Přeposlali jsme jí vše, co jsme od pojišťoven dostali," uvedl jednatel Reality MK Jiří Kříž. Soud tak musí rozhodnout o sumě 1,045 miliardy.

Celý text článku

 

Zdroj:  Ihned.cz

 ihned_logo

 

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn