ÚvodBlogVrátí mi peníze, když zruším zájezd kvůli obavám z koronavirusu?

Vrátí mi peníze, když zruším zájezd kvůli obavám z koronavirusu?

27. února 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Vrátí mi peníze, když zruším zájezd kvůli obavám z koronavirusu?

Už je na všech kontinentech. Dovolená v místech, kde se potvrdil koronavirus, se vám nemusí vyplatit. Můžete se nakazit nebo skončit v karanténě. Navíc hrozí, že vám pojišťovny neproplatí léčbu a vy ji tak budete muset zaplatit ze svého. Co byste měli vědět, když se i přesto rozhodnete cestovat?


Bez pojištění storna máte smůlu

Abyste měli šanci vyjednávat o vrácení peněz za letenku nebo ubytování, musíte mít sjednané pojištění storna. To je většinou volitelnou součástí cestovního pojištění.

Kolik dostanete zpět, záleží na tom, u jaké pojišťovny jste pojistku uzavírali. Pojišťovny častokrát počítají s vaší 20% spoluúčastí, takže nemusíte dostat zpět celou částku. Pojištění storna se nevztahuje na to, že máte obavy z nakažení koronavirem.

Zájezd zrušit můžete

Máte zaplacený zájezd od české cestovní kanceláře do oblasti, kde byl potvrzen koronavir? Pak můžete podle §2535 občanského zákoníku odstoupit od smlouvy ještě před  zahájením zájezdu,
a to bez nutnosti zaplacení storno poplatku.

Pojištění storna nemusí stačit

Ani pojištění storna vám nezaručí to, že dostanete peníze zpět. Zavolejte přímo do vaší pojišťovny
a vyptejte se na vaši konkrétní situaci. Každá pojišťovna to má jinak...

Tady to možná klapne

S proplacením storna pravděpodobně pochodíte u Kooperativy, Generali České pojišťovny a Slavii.
I tak by se ale mělo jednat přímo o region, které úřady označily za rizikový a doporučili do něj necestovat.

Tady pšenka nepokvete

Ostatní pojišťovny u storna nemají epidemii uvedenou, což v praxi obvykle znamená, že nic neproplatí. Pojišťovny AXA a Allianz mají epidemii dokonce mezi výlukami, na které se pojištění nevztahuje nebo při nichž „nejsou povinni plnit“. 

Vaše smlouva nemusí být aktuální

Informace výše vycházejí se současných všeobecných pojistných podmínek pojišťoven. Berte v úvahu, že vaše pojištění může mít jiné podmínky, záleží kdy a u koho jste jej sjednávali.

Nikam nejedu! Mám šanci dostat nějaké peníze zpět?

Za zeptání nic nedáte. I když nemáte pojištění storna, které se na takovou situaci vztahuje, zkuste se domluvit s leteckou společností, poskytovatelem ubytování, případně s cestovní kanceláří. Může se stát, že vám vyjdou vstříc a navrhnou jiný termín nebo řešení, díky kterému nepřijdete o vše.

Už jsem v zahraničí...

Ujistěte se, že se vaše cestovní pojištění vztahuje i na epidemii či pandemii. Zjistěte, jaké má
limity a s čím můžete v případě komplikací počítat.

Proplatí mi léčbu, když se nakazím?

Většina pojišťoven vám léčebné výlohy při nakažení koronavirem proplatí. Ale jen v případě, že jste cestu nepodnikly po vydání varování Ministerstva zahraničních věcí.

Neodjíždějte do lokality, kam není doporučeno vycestovat (MZV nebo například mezinárodní zdravotnickou organizací)! V takovém případě by se jednalo o nerespektování tohoto upozornění
a cestu na vlastní nebezpečí. A tím pádem by nevznikl nárok na poskytnutí pomoci, respektive nárok na pojistné plnění.

Když onemocníte, tak můžete prvních 14 dnů počítat s náhradou mzdy od zaměstnavatele, zbytek pokryje státní nemocenské pojištění.

Musíte vycestovat do zahraničí a chcete mít jistotu, že máte správné cestovní pojištění? Kontaktujte naše specialisty, kteří vám rádi zdarma zkontrolují nebo sjednají pojistku!

 

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: penize.cz

Autor: Jiří Staněk

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn