ÚvodBlogKyberzločinci ohrožují i Vás. Jak se bránit?

Kyberzločinci ohrožují i Vás. Jak se bránit?

4. října 2018 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | Pojištění firem

Kyberzločinci ohrožují i Vás. Jak se bránit?

Kyberkriminalita je na vzestupu, útoků je stále více. Obětí kyberkriminality se může stát kdokoliv. Lidé i firmy podceňují nebezpečí, která jim hrozí. Neuvědomují si, jak lehce mohou být napadeni. Žijeme v digitálním světě, ve kterém se vše velmi rychle mění. Nekalé praktiky a útoky kyberzločinců jsou každým dnem nebezpečnější.

Terčem útoku může být opravdu kdokoliv. Jak občané, tak podnikatelé. Kvůli vzrůstající kyberkriminalitě dokonce vznikl v roce 2016 specializovaný útvar policie. Vyšetřovatelé řeší tisíce případů ročně a jejich počet neustále roste.

Kyberzločince zajímají hlavně data. V dnešní době je většina cenných informací v digitální podobě. Zkušeným hackerům může trvat krádež dat jen pár vteřin. V nesprávných rukách dokážou způsobit obrovské škody, v některých případech až likvidační.

Nebezpečí, která hrozí lidem

Kyberzločinci nejčastěji zneužívají platební karty, kterými lidé platí za zboží na internetu. Dalším běžným případem je zneužití identity napadeného nebo poškození pověsti na internetu nebo sociálních sítích.

Řešením je pojištění kybernetických rizik pro občany, jednotlivce i rodiny. Pojištění zahrnuje právní ochranu, finanční náhradu škody i asistenční služby.

Ve velkém ohrožení jsou i podnikatelé a firmy

Kyberútoky směřované na podnikatele a firmy můžou mít až likvidační následky. Až čtvrtina společností v Česku zažila za poslední roky kybernetický útok. Nejde přitom jen o hackery. Data může ukrást i některý ze zaměstnanců, a to z různých důvodů. Může jít o nespokojenost v práci, škodolibost nebo vyhlídku, že ukradená data zpeněží.

hackersiulety

Kybertútokům lze částečně předcházet

Neexistuje žádná 100% ochrana před kyberútokem, jakýkoliv podnikatel může být napaden. Kyberútoky a trestné činnosti páchané prostřednictvím informačních a komunikačních technologií jsou stále agresivnější. 

Částečně lze předcházet kyberútokům tak, že se ve firmě nastaví bezpečnostní opatření a netolerují se interní podvody a přestupky. 

I firmy se mohou pojistit

V současné době je skvělým řešením pojištění kybernetických nebezpečí, spojené i s odpovědností za data podnikatelů.

Nejčastěji podnikatelé řeší v souvislosti s kyberkriminalitou únik dat a informací, poškozená data, chyba softwaru, napadení virem, porušení bezpečnosti, porušení smlouvy nebo ztrátu důvěry, poškození dobrého jména, finanční stabilitu a právní odpovědnost.

Co kryje pojištění kybernetických nebezpečí pro podnikatele?

Neoprávněné nakládání s údaji, porušení autorských práv, přenos virů, vydírání prostřednictvím sítě, ztráty obchodních výnosů způsobené nefunkčností počítačové sítě, obnovu dat v důsledku napadení virem či hackerem, odepření přístupu k datům, zpřístupnění dat zaměstnancem, povinnosti vůči dozorovým orgánům.

Při sjednávání pojištění kybernetických nebezpečí je vždy vyžadován individuální přístup. Územní platnost bývá často celý svět a je třeba sjednat dostatečně vysoké limity plnění.

A co Vy? Jak se bráníte proti kyberzločincům?

Pokud máte zájem o pojištění kybernetických rizik, ať už pro Vás nebo Vaši firmu, kontaktujte nás.


KONTAKTUJTE NÁS

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn