ÚvodBlogMůžete se v zahraničí spolehnout na kartičku pojištěnce? Mrkněte, na jakou péči máte nárok!

Můžete se v zahraničí spolehnout na kartičku pojištěnce? Mrkněte, na jakou péči máte nárok!

11. srpna 2022 | Rubriky: Blog | Aktuality | Pojištění občanů

Můžete se v zahraničí spolehnout na kartičku pojištěnce? Mrkněte, na jakou péči máte nárok!

Během letních prázdnin vyráží spousta z nás na nejrůznější zahraniční dovolené. Ale málokdo z nás má přehled o tom, na jaké lékařské ošetření nám bude stačit kartička pojištěnce. Nebo to, jak požádat pojištovnu o proplacení výdajů za lékařský zákrok v zahraničí. Pojďme se na to společně podívat.


S kartičkou pojištěnce máte nárok na akutní lékařské ošetření

Předložení evropské kartičky pojištěnce slouží jako doklad o tom, že jste účastníci zdravotního pojištění v České republice, a zaručí vám nárok na akutní lékařské ošetření v rámci Evropské unie (EU). Dále také ve Švýcarsku, Islandu, Norsku, Velké Británii a Lichtenštejnsku.

V uvedených zemích by vás po předložení kartičky pojištěnce měli v naléhavých případech ošetřit tehdy, když se vydáte do zdravotnického zařízení, které je financováno z veřejných zdrojů.

Co je považováno za nezbytné lékařské ošetření?

Nezbytné lékařské ošetření by vám měli poskytnut ve všech zařízeních napojených na veřejné zdravotní pojištění. Veřejné zdravotní středisko po vás může žádat poplatky, doplatky a spoluúčast, ale jen ve stejné výši, jako od tamních pojištěnců. Proto je fajn přibalit si na zahraniční cestu o něco větší obnos peněz.

Při posuzování, zda se jedná o nezbytnou péči, se bere v potaz délka pobytu pojištěnce a jeho konkrétní zdravotní indispozice. Za nezbytnou péči se určitě nepovažují například preventivní lékařské prohlídky či estetické úpravy.

Zdravotní středisko musí poskytnout takové nezbytné ošetření, abyste nemuseli vycestovat do své země, kde jste účastníky na zdravotním pojištění.

kartapojistence2

Jak postupovat, když si v zahraničí vyžádají úhradu lékařské péče v hotovosti?

Může se stát, že si od vás zdravotní středisko vyžádá za provedení nezbytného ošetření úhradu v hotovosti. V takovém případě si můžete o peníze následně zažádat u své zdravotní pojišťovny v ČR. Připravte se, že budete muset pojišťovně předložit doklad o zaplacení i lékařskou zprávu.

Když žádáte o proplacení zákroku dle zahraničních norem

Jestliže budete požadovat proplatit zákrok dle zahraničních předpisů, může se náhrada částky prodloužit na několik měsíců. Pojišťovna totiž bude muset požádat zahraniční středisko o vyčíslení částky, která byla uhrazena na konkrétní lékařské ošetření z tamního veřejného pojištění. Vyplacená částka dle tamního tarifu ve většině případů bude mnohem vyšší, než kdybyste požadovali proplatit zákrok dle obvyklých českých cen.

Když žádáte o proplacení zákroku dle českých norem

Můžete si také zvolit druhou metodu, kdy je zákrok proplacen dle českých standardů. Výši částky stanoví revizní lékař na základě lékařské zprávy. Celý proces by měl proběhnout velmi rychle, nejpozději do 30 dnů by vám měla být léčba uhrazena. Ve většině případů půjde ale o nižší částku, než kdybyste požadovali proplacení dle zahraničních standardů. Pojišťovna při tomto postupu nebude hradit takové zákroky, které nejsou v ČR hrazené ze zdravotního pojištění.

V jakých zemích nemáte na hrazenou lékařskou péči nárok?

V zemích, které nejsou členy Evropské unie nebo s nimi nemá ČR uzavřenou mezinárodní smlouvu, vám evropský průkaz pojištěnce bohužel nepomůže a zdravotní péči si budete muset uhradit z vlastní kapsy.

Nespoléhejte jen na kartičku pojištěnce a sjednejte si cestovní pojištění

Jestli nechcete přemýšlet nad tím, jaké zákroky vám jsou v akutním režimu proplaceny zdravotní pojišťovnou, tak si sjednejte cestovní pojištění. To vám může ve výsledku ušetřit i několik desítek tisíc korun za případné nechtěné komplikace během vaší vysněné dovolené.

Chcete mít jistotu, že jste si vybrali správné cestovní pojištění? Tak nás neváhejte kontaktovatProfesionálové ze sítě INSIA vám rádi poradí.

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: finance.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn