ÚvodBlogNa co myslet, aby vánoční svátky neskončily katastrofou

Na co myslet, aby vánoční svátky neskončily katastrofou

22. prosince 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Na co myslet, aby vaše vánoční svátky neskončily katastrofou

I když jsou Vánoce považovány za svátky klidu, ne vždy tomu tak je. Stačí málo, aby se vánoční pohoda proměnila v pohromu. Během chvilky může být z místa, kde jste si ještě před chvilkou užívali rodinnou pohodu, doslova spáleniště. Jen loni hořelo během vánočních svátků ve více než 300 domácnostech, z toho šest požárů vedlo ke škodám vyšším než 1 milion korun. Věděli jste, že vánoční stromeček dokáže proměnit místnost v ohnivé peklo už do dvou minut od chvíle, kdy vzplane?

Pozor na svíčky

Svíčky, které o Vánocích najdeme snad v každé domácnosti, představují veliké riziko. Dokonce i ty, které se zdají být na první pohled neškodné a hoří malým plamínkem. I ta nejmenší svíčka může napáchat obrovské škody. Proto je potřeba dávat pozor na to, abyste svíčky nenechávali bez dozoru a měli je umístěné daleko od hořlavých materiálů na stabilní podložce z nehořlavého materiálu. Svíčky by také neměly být v dosahu dětí a domácích mazlíčků. Velmi nebezpečné jsou i adventní věnce.

I přes vaši veškerou snahu ale může k požáru stejně dojít, a proto je důležité, abyste měli kvalitní pojištění majetku s dostatečnými limity. Budete tak mít jistotu, že i když vám byt či dům vyhoří, získáte od pojišťovny dostatek peněz na nápravu škod.

Nikdy nehasit olej vodou


Ke vznícení může dojít i v kuchyni, například u pánve plné horkého oleje během smažení kapra. V takovém případě je nejdůležitější zachovat chladnu hlavu a nikdy nehasit rozpálený olej vodou. Vzniklá pára vytvoří s olejem silnou hořící emulzi, která se rozprskne po okolí a všechno zničí. Daleko lepší je okamžitě vypnout sporák a oheň začít dusit, například pomocí pokličky, mokré utěrky nebo ručníku.
Požáry přitom nejsou ojedinělou záležitostí. Jen loni se museli hasiči vypořádat s požárem v českých domácnostech v 5 460 případech. Celkově způsobil oheň škody za více než 600 milionů korun. Právě kuchyně jsou na vznik požáru jako dělané, protože při vaření vznikají nehody nejčastěji.

Řešením je pojištění

Požáru úplně zabránit nelze, ale je možné se proti tomuto riziku pojistit, a když dojde k pojistné události, tak získat z pojištění potřebné finance pro obnovení obydlí. Riziko požáru je základní součástí majetkového pojištění, které je velmi důležité. Z pojištění se pak hradí i škody způsobené vodou, která se použije při hašení.

Chcete pomoci s výběrem správného pojištění? Napište nám nebo rovnou zavolejte, specialisté ze sítě INSIA vám rádi poradí!

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: Deník PRÁVO, sobota 5. prosince, strana 18

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn