ÚvodBlogPlatíte si pojištění majetku? Poradíme, co udělat, aby vám pojišťovna proplatila co nejvíce peněz!

Platíte si pojištění majetku? Poradíme, co udělat, aby vám pojišťovna proplatila co nejvíce peněz!

13. srpna 2020 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů

Platíte si pojištění majetku? Poradíme, co udělat, aby vám pojišťovna proplatila co nejvíce peněz!

Věděli jste, že pojištění, které platíte, musíte čas od času zkontrolovat a aktualizovat? Budete tak mít jistotu, že když dojde na lámání chleba, nepřijdete zkrátka. Špatně nastavená pojistná smlouva na váš byt či dům, vás může stát nemalé peníze.Víte, jak se vyhnout tzv. podpojištění?



Češi smlouvy nekontrolují

Z nejrůznějších průzkumů vyplývá, že Češi spíš než své zdraví pojišťují svůj majetek. Co je ovšem ještě zajímavější, je fakt, že pro většinu z nich končí zájem o pojištění ve chvíli, kdy vyčíslí cenu majetku a uzavřou smlouvu s pojišťovnou. Neuvědomují si, že i již uzavřenou smlouvu je třeba jednou za čas zkontrolovat a upravit výši pojistné částky vůči současné situaci.

Takové jednání často končí tzv. podpojištěním, kdy je majetek pojištěn na nižší částku, než je jeho skutečná hodnota. Když pak nastane na majetku škoda, neproplatí pojištěnému pojišťovna dostatek peněz, a on tak přijde až o desítky tisíc korun.

Více než polovina smluv je podpojištěna

Na podpojištění majetku často upozorňují i pojišťovny. Do situace, kdy bude váš majetek pojištěný na nižší hodnotu, než je skutečná, se můžete dostat velmi snadno. Stačí například dát domu novou fasádu či střechu, zrekonstruovat v bytě koupelnu či třeba kuchyň, a svůj majetek tak rázem navýšíte i o desítky až stovky tisíc korun.

Příklad podpojištění

  • Před několika lety si majitel pořídil byt za tři miliony korun, na tuto částku ho i pojistil (tzv. pojistná částka).
  • Byt dále rekonstruoval, navíc ceny nemovitostí rostly a v současné době má byt hodnotu dvojnásobnou, tedy šest milionů korun (tzv. pojistná hodnota). Sjednaná pojistná částka je tak oproti aktuální pojistné hodnotě poloviční.
  • V případě, že by na nemovitosti došlo například ke škodě ve výši dva miliony korun (tedy třetinové částce vůči skutečné hodnotě nemovitosti), pojišťovna by majiteli vyplatila pojistné plnění pouze ve výši jednoho milionu korun (v třetinové výši vůči pojistné částce).
  • Majiteli by tak vznikla finanční ztráta ve výši jednoho milionu korun.

Smlouvy pravidelně aktualizujte

Máte uzavřené pojištění majetku? Doporučujeme, abyste smlouvu pravidelně kontrolovali. Zejména v souvislosti s většími zásahy nebo rekonstrukcemi. Nemusí jít přitom nutně ani o rekonstrukci, hodnota nemovitosti roste, a tak může podpojištění potkat i vás. Pojištění dobře slouží svému účelu, když se s ním průběžně pracuje. Spousta lidí má smlouvy, které uzavřeli před mnoha lety. Že je něco v nepořádku zjistí až ve chvíli, kdy je pozdě. 

Tip: Pojistky je vhodné aktualizovat alespoň každé dva roky nebo v případě, že se změní hodnota majetku.

Tápete v oblasti pojištění a chcete mít jistotu, že jsou vaše smlouvy v pořádku? Kontaktujte nás, naši specialisté ze sítě INSIA vám rádi pomůžou!

 

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

 

Zdroj: novinky.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn