ÚvodBlogPojištění firemIvan Špirakus: Pojištění faktur pomůže i s vymáháním

Ivan Špirakus: Pojištění faktur pomůže i s vymáháním

26. dubna 2018 | Rubriky: Pojištění firem | Blog

Ivan Špirakus: Pojištění faktur pomůže i s vymáháním

Společnost INSIA v září 2017 představila unikátní projekt s názvem PojištěnáFaktura.cz, který pomáhá živnostníkům s ochranou jejich faktur proti nezaplacení. Ivan Špirakus, zakladatel a generální ředitel INSIA, vám v rozhovoru pro server investujeme.cz přiblíží, jaké výhody Pojištěná faktura má a před čím vším vás může toto pojištění ochránit.


Nabízíte pojištění jednotlivých faktur. Dosud bylo možné pojistit faktury pouze na velké celky. Na koho cílíte tímto pojištěním?

Pojištění pohledávek není žádný nový produkt. To se prodává již přinejmenším 20 let. Standardně to nabízejí pojišťovny velkým podnikům, které si zajišťují celé portfolio pohledávek. Mají jednu rámcovou smlouvu a v rámci ní žádají pojišťovnu k přidělení kreditního limitu na každou z jednotlivých entit, se kterou obchodují. Pojišťovna prověří daného zákazníka a dá mu limit např. 1 mil. Kč, 2 mil. Kč a vy do tohoto limitu můžete mít nezaplacené faktury. Pokud tento limit překročíte, tak je to na vaše riziko.

Standardní produkty říkají „dejte mi všechno“, v rámci toho je něco dobré, něco špatné, ale pojišťovny pojišťují celý balík. Než jsme přišli s tímto produktem, nebylo možné si vybrat nejen jednotlivé faktury, ale ani jednotlivé zákazníky, protože to je příliš riskantní. Pojišťovny nechtěly, aby si jejich klienti vybrali jen ty zákazníky, které považují za velmi rizikové. To pro ně bylo nebezpečné.


Vy jste toto prolomili a nyní nabízíte možnost pojištění jednotlivých faktur. Čím to, že najednou to jde, když to dříve nešlo?

Naše cílová skupina je někde jinde – menší firmy, živnostníci, kteří obchodují zpravidla s těmi většími. A když ten větší zákazník, jejich odběratel, nezaplatí, tak jim způsobí problémy z hlediska cash-flow, nemohou např. nakoupit materiál a další věci, které potřebují pro byznys. Hledali jsme cestu, jak toto vyřešit.

Dnes se doba posunula tak, že díky vývoji technologií a online řešení je možné řešit i jednotlivé faktury.

Jste pojistný makléř, nemůžete tedy samostatně vytvářet pojistné produkty. S kým jste tento pojistný produkt sestavili?

Historicky pojišťovací makléři byli ti, kdo tlačili vývoj pojistných produktů kupředu. Možná je nevytvářeli jako jejich nositel, ale přesvědčili pojišťovny, aby daný produkt vytvořily.

Ve finále jsme se domluvili s ČSOB Pojišťovnou, protože nepatří mezi 4 hlavní hráče na trhu pojištění pohledávek, má inovativní pohled a ráda v poslední době zkouší nové věci. Zaznamenal jsem, že pojišťuje i třeba car-sharingové platformy.

Klíčovým prvkem ale bylo, že jsme si sehnali vlastní zajištění. V rámci skupiny MARSH, která je naším akcionářem, je zajišťovací makléř Guy Carpenter, a ten nám našel zajistitele. To byla ta nejsložitější část a trvala nejdéle.

Celý rozhovor si můžete přečíst zde.



Zdroj: investujeme.cz

   

Ivan Špirakus: Pojištění faktur pomůže i s vymáháním

Bojíte se, že vám odběratel nezaplatí? Pojistit si fakturu je již možné. Za jakých podmínek? A pro koho je pojištění dostupné? Odpovídá Ivan Špirakus, zakladatel a generální ředitel INSIA.





Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn