ÚvodBlogPřibývá nehod na elektrokoloběžkách! Jaké typy budou muset mít povinné ručení?

Přibývá nehod na elektrokoloběžkách! Jaké typy budou muset mít povinné ručení?

6. října 2022 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | Aktuality

Přibývá nehod na elektrokoloběžkách! Jaké typy budou muset mít povinné ručení?

V celé Evropě dochází čím dál častěji k nehodám, ve kterých figurují elektrokoloběžky. A právě proto budou muset mít některé rychlejší typy v budoucnu sjednané povinné ručení - stejně jako auta nebo motorky. Vyplývá to ze směrnice Evropské unie, která začne platit od roku 2024. 


Povinné ručení bude platit pro rychlejší elektrokoloběžky

Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla se bude vztahovat na elektrokoloběžky, které mohou jet rychlostí vyšší než 25 kilometrů za hodinu. Pokud jezdec způsobí nehodu, dostane poškozený nově peníze přímo od pojišťovny.

Nehod elektrokoloběžek je čím dál více

Řidiči elektrokoloběžek se častokrát dostávají do střetu s motorovými vozidly a také způsobují úrazy chodcům. Vzhledem k rychlosti, jakou se koloběžky pohybují, lze podle německého svazu pojistitelů přirovnat střet s nárazem 5 pytlů cementu, tedy asi 150 kg. Pojišťovna vždy rovněž zkoumá, zda použitý stroj byl technicky v pořádku. Pokud nikoli, lze náhradu vymáhat i po provozovateli dopravních prostředků, jenž zanedbal náležitou údržbu.

nehoda_1 nehoda_2
(popis nehody a obrázku hradecky.denik.cz        (popis nehody a zdroj obrázku policie.cz)

Za dva roky nová pravidla

Od roku 2024 vstoupí v platnost nová pravidla schválená Evropským parlamentem, která definují povinnost sjednat pojištění elektrokoloběžek a vozítek typu Sagway pro následující stroje:

  • pokud je jejich dosažitelná rychlost jízdy vyšší než 25 km/h;
  • pokud je jejich dosažitelná rychlost jízdy vyšší než 14 km/h a stroj váží více než 25 kilogramů.

Směrnice cílí zejména na rychlejší a těžší stroje, které představují nebezpečí pro chodce. Drtivé většině běžných městských elektrokoloběžek se tak nové pravidlo vyhne, protože ty váží běžně okolo 10 až 12 kilogramů a jejich rychlost je omezena na zmíněných 25 km.

Jak je to v současné době s povinným ručením?

V současné době pojišťovny v ČR nenabízí samostatné povinné ručení na elektrokoloběžku. Již dnes je však možné mít sjednané pojištění, které řidičům pomůže.

Dojde-li k zaviněné škodě neúmyslně nebo z prosté nedbalosti, může dotyčný jezdec odškodnit poškozené ze svého pojištění občanské odpovědnosti. To se sjednává buď samostatně, nebo jako součást pojištění domácnosti (kde se vztahuje na všechny její členy). Podobné pojištění je možné v rámci doplňkového pojištění k POV.

Dále je nutné rozlišovat velikost elektrokoloběžek a jejich parametrů na rozdíl od mopedu, u kterého je již dnes povinnost mít uzavřené povinné ručení.

Elektrokoloběžky jsou běžně považovány za kola a k jejich provozovatelům se přistupuje jako k cyklistům, avšak musí mít maximální rychlost do 25 km/hod. a výkon do 250 W (v případě dodatečně montovaného motoru do 1 kW). Jestliže má elektrokoloběžka rychlost vyšší než 25 km/hod. nebo výkon vyšší než 250W/1 kW, tak už se jedná o malý moped nebo skútr, což znamená, že jde o motorové vozidlo. V tomto případě je nutnost vlastnit řidičský průkaz, buď skupiny AM nebo B (záleží na rychlosti vozidla a jeho výkonu), na hlavě mít ochrannou přilbu a sjednané pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Jezdíte na elektrokoloběžce a ztrácíte se v problematice pojištění vaší elektrokoloběžky? Tak nás neváhejte kontaktovatProfesionálové ze sítě INSIA vám rádi poradí.

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn