ÚvodBlogDětské tábory: Kdo nese odpovědnost za vaše děti?

Dětské tábory: Kdo nese odpovědnost za vaše děti?

28. července 2022 | Rubriky: Blog | Pojištění občanů | Aktuality

Dětské tábory: Kdo nese odpovědnost za vaše děti?

K prázdninám neodmyslitelně patří dětské tábory. A Česká republika patří v pořádání dětských táborů mezi světové velmoci. Vždyť se tu každoročně uskuteční tisíce táborů. V roce 2021 na dětské letní tábory dorazilo celkem 223 tisíc dětí, což představuje 6% nárůst oproti roku předchozímu. Připomeňme si, co se může stát a jak je to s pojištěním. 

Kdo dohlíží na nejmenší během prázdnin?

V počtu dětí na letních táborech je Česká republika přímo vlajkovou lodí v mezinárodních vodách.
Pro bližší představu o množství letních táborů si dovolujeme uvést několik čísel.
 
V roce 2020 jelo na tábor 209 tisíc dětí, v roce 2019 to bylo 224 tisíc dětí, v roce 2018 pak 216 tisíc – stoupající trend se vrací do normálu a rok 2021 s 223 tis. je tedy opět o něco vyšší než rok 2020. Jedná se tedy o téměř pětinu dětí ve věku od 6 do 18 let, kteří v ČR žijí. To už je docela velké číslo k zamyšlení a hlavně ke sjednání pojištění.

Kdo má právní odpovědnost? 

Základní odpovědnost v případě letních táborů nese vždy organizátor akce.

Jak je to s pojištěním?

Odpovědnost za škodu účastníků tábora se standardně pojišťuje v rámci obecné odpovědnosti pojištění podnikatelů. Toto pojištění kryje odpovědnost za škodu na životě, na zdraví, na věci a z ní vyplývající jiné majetkové škody v rámci pojistných podmínek každé jednotlivé pojišťovny.    

Roční pojištění odpovědnosti, včetně dětských letních táborů, má sjednané Česká rada dětí a mládeže (Junák, Pionýr apod.). Ostatní subjekty musí řešit pojištění individuálně!

Tip: Jaké 3 otázky by si měli položit rodiče před tím, než pošlou dítě na tábor?

detskytaborjpg

Jak je to s odpovědností vedoucích v případě úrazu dítěte?

Pokud dojde k úrazu dítěte například v důsledku nebezpečné a nevhodně zvolené hry ze strany vedoucích, vzniká vedoucím povinnost k náhradě škody z důvodu porušení jejich zákonné povinnosti.

Jedná se o velmi aktuální téma, nejen z důvodu, že probíhá soudní řízení s vedoucími tábora, které způsobily v roce 2019 popálení dětí při chemickém pokusu.

Kromě podmíněných trestů pro vedoucí, přiznal soud odškodné ve výši několika miliónů korun pro rodiče popálených dětí! A to nebereme v úvahu možné psychické újmy ostatních členů dotčených rodin. Bližší informace naleznete v článku ČT24.

Kde je možné pojištění sjednat?

V nabízení pojištění organizátorů letních táborů jsou pojišťovny obezřetnější. Výběr pojišťoven se tedy vyprofiloval, aktuálně toto pojištění nabízejí pojišťovny: Kooperativa, ČPP, GČP, UNIQA. 

Doporučený limit pojištění odpovědnosti na základě metodiky Nejvyššího soudu je nejméně 5 mil. Kč, doporučený limit pojistného plnění je ve výši 25 000 000 Kč.  Pojistné s limitem plnění 5 mil Kč  je v rozmezí od 5 -10 tis. Kč, což je zanedbatelná částka ve vztahu k výši škod, ke kterým může při provozování tábora dojít. V rámci pojištění krátkodobých projektů je možné sjednat i majetkové pojištění.
 

A co pojištění úrazu?

Skupinové pojištění úrazu jak dětí, tak instruktorů, lze sjednat u většiny pojistitelů, v rámci skupinového úrazového pojištění eventových akcí. Do pojistného krytí bývá zahrnuto i pojištění odpovědnosti. Pojistné je opět ve srovnání s možným rizikem zanedbatelné. 

Chcete mít jistotu, že je váš dětský tábor dostatečně pojištěn? Tak nás neváhejte kontaktovat. Profesionálové ze sítě INSIA vám rádi poradí.

VOLEJTE +420 245 003 111

PIŠTE NA INSIA@INSIA.COM

Zdroj: taboreni.cz, ct24.cz

Sdílejte článek

Sledujte INSIA na sociálních sítích

Facebook LinkedIn